Pecan pie i rutor

koket.se
Pecan pie i rutor
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Pecan pie i rutor

12 ingredienser

En klassisk pekannötspaj med mördegsbotten och knäckig nötfyllning som serveras i rutor tillsammans med vaniljglass.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner

Mördeg

  • 225 g smör
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 300 g vetemjöl [5 dl]

Fyllning

  • 200 g pekannötter
  • 4 ägg
  • 150 g farinsocker [2 dl]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 350 g mörk sirap [3,5 dl]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]

Till servering

  • vaniljglass (eller lättvispad grädde)

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingrarna till smulor.
  3. Lägg smulorna i form, 23 cm x 33 cm, med bakplåtspapper i botten och på sidorna. Platta till smulorna så det blir en jämn botten och grädda i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta pekannötterna i ugnen 10 minuter, ta ut och låt svalna innan du grovhackar dem.
  2. Vispa ihop ägg, farinsocker, mörk sirap, vaniljsocker och salt i en bunke till en slät fyllning.
  3. Sikta sedan i vetemjöl och blanda. Sist blandar du i de hackade pekannötterna. Häll fyllningen över botten, jämna till så det ligger pekannötter över hela kakan.
  4. Grädda 25-30 minuter, ta ut och låt svalna.
  5. Skär i önskad storlek och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.