Pavlova med vispad grädde

Pavlova med vispad grädde
Foto: Tv4

Pavlova med vispad grädde

Av: Tommy - Orust/Tjörn

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

2 h

Pavlova med vispad grädde och sommarbär är en dessert som är ljuvlig både för öga och mun.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marängbotten

  • 2 äggvitor, rumstempererade (gärna luftade i kylskåp sen dagen innan)
  • 1,25 dl strösocker
  • citronsaft (några droppar)
  • 0,5 tsk majsstärkelse
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Servering

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 krm bakpulver
  • lemon curd (utspädd med lite vispad grädde)
  • 0,5 l blandade bär (t.ex. färska klyftade jordgubbar och blåbär)
  • 2-3 tsk florsocker
  • 2-3 färska myntablad

Gör så här

Marängbotten

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Värm ett vattenbad till ca 55 grader.
  3. Häll äggvitor, socker och citronsaft i en ren (gärna rostfri) bunke i vattenbadet. Vispa kraftigt i 15 sekunder och sänk sedan till medelfart tills sockret löst sig (ca 50–55 grader, 10 minuter).
  4. Nyp med fingrarna i smeten för att känna att kristallerna försvunnit.
  5. Ta ur bunken från badet och fortsätt vispa medan det svalnar i ca 5 minuter. Smeten är klar när man enkelt kan göra hårda toppar.
  6. Vänd försiktigt ner majsstärkelse och vaniljsocker.
  7. Portionera ut smeten i fyra lika stora klickar (ca 8 cm i diameter) på ett bakplåtspapper.
  8. Forma dem till livliga "skålar".
  9. Sätt in i ugnen, sänk temperaturen till 120 grader och tillaga i 50 minuter. Låt svalna i ugnen med en träslev i luckan för att släppa ut luften.

Servering

  1. Vispa grädden och bakpulvret i en väl kyld bunke på låg hastighet.
  2. Luta bunken för att få in luft. Vispa så länge du vågar utan att få smör (ca 8 minuter).
  3. Ringla lemoncurd på marängerna, portionera ut grädden, dekorera med bär, sikta över florsocker och toppa med myntablad. Bra jobbat!