Pavlova med apelsincurd

Pavlova med apelsincurd
Foto: Tv4
Jessica Frej
Jessica Frej

Pavlova med apelsincurd

12 ingredienser

1 h

”En riktigt lyxig efterrätt med apelsin som är som godast just nu! Går utmärkt att förbereda flera dagar innan, förvara torrt i rumstemperatur.” /Jessica Frej

Ingredienser

portioner
  • 3 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 msk citronsaft
  • 0,5 msk majsstärkelse

Apelsincurd

  • 1 citron, saft och skal (ekologisk)
  • 1 apelsin, saft och skal (ekologisk)
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 100 g smör, kallt

Servering

  • 2 apelsiner
  • 3 dl vispgrädde
  • ev färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Lägg äggvitorna i en ren bunke. Vispa till ett vitt skum.
  2. Tillsätt strösocker lite i taget.
  3. Tillsätt citronsaft och maizena. Vispa tills du har en glansig fast maräng.
  4. Skeda eller spritsa till 8 små pavlovor, runda med en liten fördjupning i mitten.
  5. Grädda i 60 minuter på 100 grader.

Apelsincurd

  1. Tvätta citrusfrukterna noggrant.
  2. Riv av det yttersta av skalet på ett rivjärn eller med zestjärn.
  3. Pressa ur saften ur frukterna.
  4. Blanda skal, saft, socker och ägg i en kastrull.
  5. Värm blandningen på svag värme under ständig omrörning tills den tjocknar. Blandningen tjocknar när den blir varm, ta då av kastrullen från värmen.
  6. Tillsätt det kalla smöret i små kuber och rör hela tiden. När smöret smält är curden färdig.
  7. Häll upp i en ren glasburk och förvara i kylskåp.

Servering

  1. Skala och filéa apelsinerna med en vass kniv.
  2. Vispa grädden så den är lätt och krämig.
  3. Lägg 2-3 msk apelsincurd på varje pavlova och toppa med en klick grädde och några apelsinfiléer.