Pauls jordpäronkaka

1 röst
1 h
Pauls jordpäronkaka
Foto: Charlie Drevstam
Sponsrat innehåll:

ONE PLANET PLATE

Den här efterrätten ger 0,2 kg CO2e växthusgaser per bit

One planet plate

Recept: Paul Svensson

Fantastisk kaka med planetvänliga ingredienser! 

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiskt vetemjöl, ägg, potatis och ströbröd.

TIPS! 

Visste du att du kan använda vaniljstången mer än en gång? Det är bara att skölja av den och låta den torka efter att du använt den, på så vis sparar du både på planetens och din egen budget!


1 h

Du behöver

  • 100 g smör, ekologiskt
  • 250 g strösocker, ekologiskt
  • 160 g ägg, ekologiska
  • 190 g vetemjöl, ekologiskt
  • 10 g bakpulver, ekologiskt
  • 100 g mjölk, ekologisk
  • 0,5 vaniljstång, ekologisk
  • 130 g päron, ekologiskt av fast sort, riven
  • 130 g potatis, ekologisk, riven och snabblancherad alt. kokt
  • smör, ekologiskt till formarna
  • ströbröd (gammalt bröd, rivet, till formarna)

Gör så här

  1. Smält smöret i mjölken tillsammans med fröna från vaniljstången.
  2. Vispa ägg och socker luftigt.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta i mjölblandningen i äggblandningen och vänd ner försiktigt. Vänd sedan ner den avsvalnade mjölk-/smörblandningen.
  4. Skala och riv päronet. Skala och riv potatisen, koka snabbt i vatten och torka på papper.
  5. Vänd ner päron och potatis i smeten och häll upp i väl smorda och bröade formar.
  6. Baka i 200 grader cirka 20–25 minuter, prova med en sticka. Ta ut och låt svalna något, servera som den är eller med en klick havregrädde.
4 mars 2020