Patty melt

POPULÄRT
Patty melt
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Patty melt

9 ingredienser

Maffig macka att imponera med på brunchen.

Ingredienser

portioner
  • 300 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 10 cornichons
  • 100 g emmentalerost
  • 100 g cheddarost (lagrad 12 månader)
  • 75 g smör
  • 4 skivor formfranska
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Stek ena sidan på bröden. Lägg på skärbräda med steksidan uppåt.
  2. Dela upp köttet i två biffar à 150 g. Platta med handen. Försök att inte överarbeta köttet. Salta och peppra generöst på båda sidor.
  3. Stek dem i smör på medelhög till hög värme så att de får en fin stekyta på båda sidor. Dra av pannan från värmen.
  4. Skala, halvera och strimla löken.
  5. Återanvänd pannan du stekte biffarna i. Lägg i ytterligare 25 g smör och sedan löken.
  6. Stek på låg till medelhög värme tills löken börjar ta färg. Den ska inte vara helt karamelliserad. Salta och dra av från värmen.
  7. Fördela löken på de två smörgåsarna.
  8. Hyvla rikligt med cheddarost på ena brödet och emmental på det andra.
  9. Lägg cornichons på ena sidan och karamelliserad lök på den andra.
  10. Hyvla ytterligare en ostskiva för både lök och cornichons för att köttet ska klistras ihop ordentligt. Lägg på köttet på ena sidan och slå ihop.
  11. Stek på låg värme i smör tills brödet är frasigt och gyllene. Vänd med fördel flera gånger tills osten smälter.
  12. Ta upp från stekpannan och dela toasten diagonalt på skärbrädan.
  13. Servera på varandra med en grillpinne som håller ihop dem. Lägg mackorna på tallrik med vaxpapper.