Pastasnäckor med kronärtskocka och aprikos

Pastasnäckor med kronärtskocka och aprikos
Foto: Maria Riazzoli
Dante Zia
Dante Zia

Pastasnäckor med kronärtskocka och aprikos

0

9 ingredienser

35 min

En magiskt krämig pasta med smak av kronärtskocka och aprikos. En smakkombination du sent kommer glömma!

Ingredienser

portioner
  • 3 msk olivolja
  • 300 g kronärtskockshjärta, inlagda i olja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1-2 tsk citronsaft
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 grönkål (bladen)
  • 0,5 dl parmesanost, finriven
  • 0,5 tsk salt
  • 400-500 g conchiglie (kort pastasort)
  • 6-8 torkade aprikoser

Gör så här

  1. Koka upp 3 liter pastavatten med 30g salt.

  2. Sila av oljan från kronärtskockorna och lägg i en skål/tallrik. Om kronärtskockshjärtana är hela, kvarta dem!
  3. Dra av bladen från grönkålsstjälkarna och förvara på en tallrik. Strimla de torkade aprikoserna fint och lägg i en liten skål. 

  4. Hetta upp 3 msk olivolja i en stekpanna. Lägg i kronärtskockorna tillsammans med vitlöken och fräs i ca 3 minuter. 

  5. Squeeza i några (typ 1-2 tsk) droppar citronsaft. Riv även med ett zestjärn ner skalet från en halv citron. Var försiktig så att inte kärnorna följer med! Citronkärnor är ju inte det godaste som finns.

  6. Tillsätt vispgrädden i såsen och rör om.

  7. Släng i pastan i pastavattnet.

  8. När det återstår ungefär 1 minut av pastans koktid - vänd ner grönkålen i såsen. Jag gillar när grönkålen tillagats ytterst lite och fortfarande är krispig. Vill du ha grönkålen mjukare kan du låta den tillagas i såsen en längre tid.

  9. Häll av pastavattnet när pastan är “Al dente” och vänd ner den i stekpannan med såsen. 

  10. Vänd ner parmesanosten och smaka av en sista gång med salt och citronsaft.

  11. Strö på ca en tsk torkad aprikos per portion och servera genast! Gillar du parmesanost kan du ju avsluta med att riva över lite ost vid servering – det brukar jag göra!