Pastagratäng med ost och italienska charkuterier

33 röster
4

Gratinerad pasta med mustig tomatsås, pecorino, taleggio och goda charkuterier. Perfekt rätt att laga om du har rester från helgen charkbricka.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g castellane eller annan kort pasta
  • 100 g salami i bit
  • 150 g mortadella i bit
  • 150 g skivad prosciutto
  • 150 g pecorino (spara lite för att strö över portionerna)
  • 100 g taleggio

Tomatsås

  • 400 g körsbärstomater/pomodorini (konserv)
  • 375 g krossade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 hel klyfta vitlök
  • 1 liten gul lök, delad i halvor
  • 10 basilikablad, strimlade
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm strösocker

Servering

  • finhackad persilja, att strö över portionerna

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform.
  2. Skär salami och mortadella i små tärningar och prosciutto i strimlor. Riv ostsorterna grovt.
  3. Värm olivolja i en stor kastrull. Lägg i vitlöksklyftan och lökhalvorna med snittytan nedåt och låt fräsa långsamt i oljan utan att de tar färg.
  4. Tillsätt tomater, basilika, salt och socker. Låt såsen puttra under lock på svag värme, i ca 20 minuter. Smaka av med salt. Ta upp lökhalvor och vitlöksklyftan som kastas.
  5. Koka pastan ”al denne” i lättsaltat vatten, och låt den rinna av i ett durkslag. Rör ner pastan i kastrullen med tomatsås och blanda väl.
  6. Varva pasta med ost och charkuturier i ugnsformen. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
  7. Servera pastan rykande het toppad med lite ost och finhackad persilja.
26 februari 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept