Pastagratäng med fyllda pastasnäckor

koket.se
Pastagratäng med fyllda pastasnäckor
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Pastagratäng med fyllda pastasnäckor

21 ingredienser

En lyxigare variant på pastagratäng med stora pastasnäckor som fylls med en kräm på svamp, pancetta, ricotta och parmesan. De fyllda snäckorna varvas sen i i form med en enkel tomatsås och mozzarella på toppen.

logo
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk hela konserverade tomater (à 400 g)
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • strösocker, en nypa för balans

Fyllning

  • 0,5 gul lök
  • ca 300 g champinjoner, finhackade (eller annan svamp, jag gillar skogschampinjoner)
  • ca 150 g pancetta, i kuber (går att ersätta med rökt bacon eller rökt sidfläsk)
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 250 g ricotta
  • ca 50 g parmesanost, riven
  • 1 knippe färsk persilja, finhackad
  • muskot, efter smak
  • olivolja
  • salt

Gratäng

  • 250-300 g stora pastasnäckor (conchiglioni)
  • 1 mozzarellaost, delad i mindre bitar
  • ca 50 g parmesanost, riven
  • svartpeppar

Gör så här

Tomatsås

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olivolja på medelhög värme i några minuter tills den blivit rejält glansig. Tillsätt finriven eller pressad vitlök och fräs ytterligare några minuter.
  2. Klipp sönder de hela tomaterna. Häll på tomaterna och låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt och eventuellt en nypa strösocker.

Fyllning

  1. Skala och finhacka löken. Hacka champinjonerna fin. Fräs löken tillsammans med pancettan tills pancettan och löken blivit gyllene.
  2. Tillsätt svampen och fräs på den tills den också fått fin färg. Häll därefter på vinet och låt det koka in. Ta bort från värmen och låt svalna innan du vänder ihop svampsteket med ricotta- och parmesanosten samt den finhackade persiljan. Smaka av med salt och muskotnöt och lägg fyllningen i en spritspåse.
  3. Koka pastasnäckorna i saltat vatten. Koka snäckorna 75 % av tiden som står på paketet - de ska vara rejält al dente! De blir sedan klara i ugnen när de gratineras tillsammans med fyllningen. När du hällt av pastan blandar du ihop pastan med lite olivolja så att de inte klibbar ihop.

Montering

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut ungefär 2/3 av tomatsåsen i botten av en ugnsform (ungefär 25 x 16 cm).
  2. Fyll snäckorna med svamp- och ricottakrämen. Placera dem på tomatsåsen i ett käckt mönster. Toppa med resten av tomatsåsen, mozzarellan och den rivna parmesanosten.
  3. Gratinera i ugnen i ungefär 20 minuter tills gratängen är gyllene. Låt svalna något innan servering och toppa sedan med lite finhackad persilja. Smaklig spis!