Pastagratäng med comtéost och sidfläsk

fredrik schelin  profilbild 2023

Pastagratäng med comtéost och sidfläsk

8 ingredienser

50 min

Ingredienser

portioner
  • g pasta penne
  • g sidfläsk, tärnat
  • dl grädde
  • ägg
  • g comteost, riven
  • salt
  • peppar
  • ev färsk persilja, till garnering

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Se till att den är al dente. Häll av vattnet och ställ åt sidan. I en stekpanna, stek det tärnade sidfläsket på medelhög värme tills det är krispigt och gyllenbrunt. Låt det rinna av på papper för att ta bort överflödig fett.
  2. I en skål, vispa ihop grädden och äggen. Tillsätt en nypa salt och peppar. Blanda väl.
  3. I en stor skål, kombinera den kokta pastan, det stekta sidfläsket och hälften av den rivna comtéosten. Häll ägg- och gräddblandningen över pastan och blanda allt noggrant så att pastan täcks. Häll blandningen i en smord ugnsform. Strö över den resterande riven comtéost.
  4. Sätt in gratängen i en förvärmd ugn på 200 grader och grädda i cirka 25-30 minuter, eller tills ytan är gyllenbrun och gratängen har stelnat.
  5. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den svalna i några minuter.
  6. Garnera med färsk persilja och servera gärna med råriven rödkålssallad vänd i vinägrett samt gröna ärtor.

Vintips!

L Chablis Domaine Laroche Nr 79925
Klassiskt och stramt från pålitliga firman Laroche. Ett gediget och gott insteg i chablisvinets förtrollade värld. Citrus, gröna äpplen och aptitretande sälta blir en fin matning till mat. Går även att lagra i några år.

Taittinger Brut Réserve Nr 7422
Taittinger bjuder på en frisk och fruktig karaktär med toner av gula äpplen, rostat bröd, syrliga apelsiner, mineraler och nougat. Den ljusgula färgen är lika inbjudande som dess smak. Taittinger kommer till sin rätt i ett vinglas, särskilt när det avnjuts tillsammans med god mat och trevligt sällskap.

Château Pont de Brion Nr 2012
Detta är ett friskt och gulfruktigt vin med bra fräschör. I smaken finns gula krusbär, äpplen och stenfrukter samt inslag av svartavinbärsblad och aromatiska örter. Vinet har en fin ekfatston och en snygg struktur. Det har ett långt avslut med inslag av ekfatskryddor, rivna mandlar och en fin citronsyrlighet.