Pasta med nässlor, rökt fläsk och tomat
Pasta med nässlor, rökt fläsk och tomat
13 ingredienser
Smakrik pastarätt´på säsongens nässlor med färska tomater, crunchiga valnötter, lagrad ost och varmrökt sidfläsk. Nässlorna kan bytas mot färsk spenat eller mangold.
Ingredienser
- 400 g tagliatelle (gärna Ernsts vallmotagliatelle, se tipset)
- 200 g nässlor (eller färsk spenat)
- 200 g rökt sidfläsk (varmrökt, gärna alspånsrökt)
- 1 gul lök (gärna färsk knipplök)
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl valnötter
- 4 msk tomatpuré
- 1 dl vatten
- 250 g körsbärstomater
- 100 g salladslök, strimlad
- 50 g lagrad ost (t ex cheddar)
- svartpeppar
- salt
Gör så här
- Förväll nässlorna i 20-30 sekunder. Ta upp och låt rinna av. Skär fläsket i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Fräs fläsket i olivolja i en panna tills det släppt lite av fettet och blivit lätt knaprigt.
- Ta ut lite av fettet ur pannan. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa ytterligare.
- Hacka valnötterna grovt. Hacka nässlorna och halvera tomaterna.
- Tillsätt nötter, nässlor och tomatpuré i pannan. Vänd runt och låt fräsa. Lägg i tomaterna mot slutet. (spara några till garnering). Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spara ca 2 dl av kokvattnet.
- Blanda den nykokta pastan med "fräset" och lite pastavatten så att rätten blir lite såsig.
- Skär osten i tunna skivor och bryt i bitar.
- Lägg upp pastan och garnera med ost, salladslök och tomater.
Tips! Här hittar du recept på Ernsts tagliatelle med vallmofrön.