Pasta carbonara, Jakob af Petersens recept

12 röster
45 m
2
45 m
2

Du behöver

Pasta

  • 4 dl durumvete
  • 3 äggulor
  • 1 helt ägg
  • 1 msk olivolja

Sås

  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar

Garnityr

  • 10 blad basilika (finstrimlade)
  • 1 dl parmesan, riven
  • 2 äggulor

Gör så här

  1. Måtta upp mjölet och häll ut som en hög på bänken, gör en stor grop i mjölet och tillsätt äggen och oljan. 
Knåda ihop degen till en smidig och elastisk deg. Om degen blir för fuktig, tillsätt lite mer mjöl, alternativt om degen blir för torr, tillsätt lite kallt vatten.
  2. När degen är färdig, lägg degen i en liten skål och plasta så att degen inte torkar. Placera skålen i kylen, låt vila i 15-20 minuter.
  3. Strimla fläsket och stek i en panna.
 Stek löken i olivoljan i en mellanstor kastrull, löken ska inte brynas. Tillsätt det stekta fläsket.
 Slå på grädden och låt puttra, smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
  4. Skär pastadegen i fem mindre bitar och kavla ut degen på grövsta falsen för att sedan köra på mellanfalsen och slutligen på den tunnaste falsen. Mjöla pastaarken lätt med durumvete så att dem inte klibbar ihop. När alla fem ark är gjorda kör du arken genom tagliatellefalsen.
  5. Koka pastan i rikligt saltat vatten i 3-4 minuter. Medan pastan kokar, värm på såsen.
  6. Slå av vattnet och häll på lite olivolja så att pastan inte klibbar ihop. Forma pastan till en ”cylinder” med en kökspincett, slå på sås, strö över parmesan, en äggula och garnera med lite strimlad basilika.
28 februari 2018

Fler goda recept