Pasta amatriciana

Pasta amatriciana
Foto: TV4
Isabella Morrone
Isabella Morrone

Pasta amatriciana

7

9 ingredienser

20 min

En lite bortglömd klassiker från Italien med få ingredienser och massor av smak. 

Ingredienser

portioner4
  • 400 g bucatini, eller spaghetti
  • 200 g griskind, eller pancetta
  • 2 burkar hela konserverade tomater, gärna san marzanotomater (à 400 g)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 75 g pecorinoost
  • chiliflakes
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  2. Skär griskinden i små tärningar. Stek tärningarna i en stekpanna tills de är knapriga. Lyft upp köttet och lägg åt sidan, låt fettet vara kvar i pannan.
  3. Häll vinet i pannan och låt koka någon minut. Tillsätt tomaterna och låt koka ihop ca 5 minuter. Smaka av med chilflakes, salt och peppar.
  4. Koka pastan 2 minuter kortare än vad som står på förpackningen. Spara 1-2 dl av pastavattnet innan du häller av pastan.
  5. Blanda den avhällda pastan i tomatsåsen. Tillsätt pastavattnet och lite olivolja. Rör om och låt koka ihop någon minut. Rör ner griskinden i såsen.
  6. Lägg upp på tallrikar och toppa med nyriven pecorino och nymalen svartpeppar.