Pasta al limone - citronpasta

POPULÄRT
koket.se
Pasta al limone - citronpasta
Foto: TV4
Dante Zia - Weekend hos Zia
Dante Zia - Weekend hos Zia

Pasta al limone - citronpasta

9 ingredienser

20 min

Klassisk pastarätt från sydvästra Italien! En fräsch och krämig middag med få ingredienser som du gör på nästan ingen tid alls.

Se Dante Zia laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 400 g spaghettoni (en tjockare variant av spaghetti, helst bronsvalsad)
  • 2 citroner
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 75 g smör
  • 50 g parmesanost, finriven
  • 1 kruka färsk mynta
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala det yttersta på en halv citron med en potatisskalare. Krossa en av vitlöksklyftorna.
  2. Häll olivolja i en vid kastrull eller wok. Lägg ner citronskalet och den krossade vitlöksklyftan. Stek på låg värme så oljan smaksätts.
  3. Koka pastan i saltat vatten ca 2 minuter kortare än vad som står på förpackningen.
  4. Ta upp citronskalet och vitlöksklyftan ur oljan. Pressa i saften från två citroner. Låt koka ihop. Smaka av med salt.
  5. Vänd ner den kokta pastan (spara pastavattnet) i pannan med oljan och citronsaften, rör runt.
  6. Vänd i smöret och lite pastavatten, rör runt tills det blir krämigt.
  7. Avsluta med att röra ner finriven parmesanost. Tillsätt mer pastavatten om den känns tjock eller stabbig.
  8. Lägg upp på tallrikar och garnera med myntablad.