Passionsmoussetårta med jordgubbspannacotta

koket.se
Passionsmoussetårta med jordgubbspannacotta
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Passionsmoussetårta med jordgubbspannacotta

16 ingredienser

2 h

"En tårta som består av en saftig mazarinbotten, söt jordgubbspannacotta och en len mousse med smak av passionsfrukt. Kan göras både med och utan gluten. Tårtan kan förberedas i god tid och ligga klar i frysen.
Gör jordgubbspannacottan först då den ska vara fryst när tårtan monteras. Använd en mindre form om du vill att pannacottan ska vara en överraskning." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Mazarinbotten Ø 20 cm

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 50 g mandelmjöl (eller 45 g (0,75 dl) vetemjöl) [1 dl]
  • 0,5 tsk bakpulver (kan uteslutas)
  • 1 citron, rivet skal

Jordgubbspannacotta Ø 18 eller 20 cm

  • 1 gelatinblad
  • 100 g jordgubbar, frysta och tinade eller färska
  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 2 msk strösocker

Passionsmousse

  • 140 g Passionsfruktssaft, från passionsfrukt (motsvarar ca 250 g fryst passionsfrukt med kärnor) [1,4 dl]
  • 200 g vit bakchoklad
  • 2 gelatinblad
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 250 g vispgrädde, kylskåpskall [2,5 dl]

Gör så här

Mazarinbotten Ø 20 cm

  1. Ta fram smöret i tid så att det blir rumsvarmt.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort överflödigt papper runtom.
  4. Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med smöret på låg hastighet och inte för länge. Använd gärna degkrokarna.
  5. Vispa i ett ägg i taget.
  6. Blanda mjöl med bakpulver och rivet skal av en citron. Vänd ned med en slickepott tills smeten precis går ihop.
  7. Häll smeten i formen, bred ut och jämna till.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills kakan fått lite färg och är genomgräddad. Ta loss kakan från formen efter en stund och lyft över med papper på galler för att kallna. Gör rent formen.

Jordgubbspannacotta Ø 18 eller 20 cm

  1. Lägg gelatinbladet i en stor skål med kallt vatten.
  2. Mixa jordgubbarna till en puré.
  3. Häll purén, vispgrädde och socker i en liten kastrull. Låt det bara precis koka upp under omrörning. Ta av från plattan.
  4. Skaka av gelatinbladet och rör ned det tills det smält. Låt pannacottan svalna något.
  5. Häll smeten i en form och ställ in i frysen för att stelna helt. Använd en silikonform eller klä en springform med plast. Använd den mindre storleken (Ø 18) om du vill att pannacottan inte ska vara synlig.

Passionsmousse

  1. Tina passionsfrukten och lägg i liten kastrull. Värm försiktigt ett par minuter så att det går lättare att få bort kärnorna.
  2. Sila genom en finmaskig sil och tryck med baksidan av en sked. Skrapa även av det under silen. Låt svalna.
  3. Ta eventuellt undan några kärnor till dekoration, skölj och torka. Resten kan du ta tillvara och blanda i en smoothie eller fruktsallad.
  4. Gör iordning ett vattenbad. Häll vatten i botten av en kastrull och koka upp.
  5. Hacka under tiden chokladen grovt. Lägg bitarna i en stor skål som du placerar ovanpå kastrullen utan att den rör vid vattnet. Sänk värmen och låt stå en stund. Rör med slickepott tills chokladen smält helt.
  6. Lyft av skålen (tänk på att det är varm ånga) och låt svalna. Spara vattenbadet till nästa moment.
  7. Lägg gelatinbladen i en stor skål med kallt vatten i minst 10 minuter.
  8. Ta fram en värmetålig skål och knäck i ägg och gula.
  9. Placera skålen ovanpå vattenbadet och sätt plattan på strax under medel (om du har för varmt kan det bli äggröra istället).
  10. Vispa hela tiden med stålvisp eller en liten ballongvisp tills äggen tjocknar och blir glansiga. Det ska bli som en lite tjockare vaniljsås. Det kan ta upp till 10 minuter. Lyft av och ställ åt sidan.
  11. Skaka av gelatinbladen och rör ner ett i taget i äggsmeten tills de lösts upp.
  12. Häll under omrörning i den smälta chokladen och blanda väl.
  13. Vänd ner fruktjuicen, lite i taget. Ställ sedan åt sidan.
  14. Vispa den kalla grädden lätt, bara tills den börjar tjockna och får mjuka toppar (den ska tåla nästa moment utan att bli grynig).
  15. Vänd ner grädden i chokladblandningen, lite i taget, med slickepott. Dra varsamt fram och tillbaka tills allt blandats.

Montering

  1. Ta fram formen som är 20 cm i diameter.
  2. Kläm fast ett nytt bakplåtspapper och placera mazarinen i botten. Om du vill kan du klä formen med tårtplast för finare yta.
  3. Ta fram frysta pannacottan och centrera den ovanpå botten. Häll över moussen.
  4. Slå formen lite lätt mot köksbänken så att eventuella luftbubblor försvinner.
  5. Ställ i frysen för att stelna, minst över natten men kan förberedas några veckor innan.

Servering

  1. Ta fram tårtan ur frysen.
  2. Lossa direkt på formen, dra bort eventuellt papper och plast.
  3. Lägg tårtan på ett fat för att tina i kylen under dagen (ca 6 timmar).
  4. Dekorera och servera.

Klä formen invändigt med tårtplast innan du fyller på med mousse för att få en fin yta.