Passionsfruktspaj med maräng och kokos

POPULÄRT
Passionsfruktspaj med maräng och kokos2
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Passionsfruktspaj med maräng och kokos

13

16 ingredienser

1 h + tid i kyl

Roys bjuder på en sötsyrlig paj med smak av passionsfrukt och kokos. Exotiska smaker som gifter sig perfekt med den söta, mjuka marängen. Ett perfekt helgbak eller varför inte som påskpaj?

Ingredienser

portioner12 bitar

Mördeg

  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 15 g äggula [1 st]

Passionsfruktscurd

  • 1 gelatinblad [2 g]
  • 1 vaniljstång
  • 220 g ägg [4 st]
  • 30 g äggula [2st]
  • 300 g strösocker [3,5 dl]
  • 150 g passionsfruktspuré [1.5 dl]
  • 100 g citronsaft [1 dl]
  • 175 g smör (osaltat)

Italiensk maräng

  • 100 g vatten [1 dl]
  • 320 g strösocker [4 dl]
  • 160 g äggvita [6 st]

Topping

  • 1 dl kokos

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Blanda samma alla ingredienser till en deg, plasta och låt vila i kylen minst 20 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bord och fodra en rund pajform 22-24 cm i diameter.
  2. Skär av överflödig deg så att du får en fin kant på pajen. Grädda pajskalet mitt i ugnen på 190 grader i 13–15 ska få en fin gyllenbrun färg, ta ut och låt svalna.
  3. Passionsfruktscurd
    Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
  4. Blanda ägg, äggulor och strösocker i en bunke.
  5. Dela vaniljstången i mitten, skrapa ur fröna och lägg stång plus frön i en kastrull tillsammans med passionsfruktspuré och citronjuice. Värm upp och häll det sedan över äggblandingen medans du rör.
  6. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och på mellanvärme värmer du på curden medan du rör tills den når 83 grader eller börjar bli krämig.
  7. Häll över curden i en ren bunke, blanda i gelatinbladet och sist lite i taget av smöret, blanda till en slät curd.
  8. Fyll pajskalet med curden och ställ in i kylen minst 2-3 timmar.
  9. Italiensk maräng
    Häll vatten och strösocker i en kastrull på spisen. Koka upp sockerlagen till 121 grader.
  10. Häll äggvita i en bunke och börja vispa på medelhög hastighet i en köksassistent eller med en elvisp. När sockerlagen nått 115 grader kan du börja vispa äggvitan något snabbare.
  11. Sänk sedan hastigheten något och häll i sockerlagen med tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat.
  12. Spritsa marängen på pajen i valfri form och strö över kokos! Servera och njut!