Passionsfrukts och marängpaj

Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten

Passionsfrukts och marängpaj

16 ingredienser

1 h

"Oemotståndlig syrlig passionsfruktscurd och len, fluffig maräng i ett supertunt, frasigt skal. Ett tips är att köpa fryst passionsfrukt - då får du mycket mer frukt för pengarna än om du köper färsk. Den frysta har dessutom skördats i säsong så den är perfekt mogen." /Carla von Hofsten och Josefine Haamer von Hofsten

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl [150 g]
  • 1,5 dl florsocker, smält [90]
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • 1 äggula, skal och 0,5 dl saft

Passionsfruktscurd

  • 2 gelatinblad
  • 1 dl citron (skal och saft 1/2 dl)
  • 4 g äggula, fryst men tinad
  • 2 dl strösocker
  • 250 g passionsfrukt, fryst och tinad
  • 25 g smör

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker ( eller citronskal)

Montering

  • ätbara blommor (såsom styvmorsviol eller förgätmigej)
  • 1 passionsfrukt (valfritt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

Pajskal

  1. Blanda vetemjöl, florsocker, salt och vaniljsocker. Hyvla smöret med en osthyvel och tillsätt äggulan. Arbeta ihop till en smidig deg i maskin eller för hand.
  2. Tryck ut degen i en pajform som är ca 24 cm i diameter (funkar utmärkt med annan storlek, bara gräddningstiden som påverkas).
  3. Fodra pajformen med aluminiumfolie och fyll den med ris så sjunker inte kanterna ner när den gräddas. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
  4. Lyft ur aluminiumfolien med riset i och låt skalet svalna i formen innan du lossar det.

Passionsfruktscurd

  1. Blötlägg gelatinbladen i iskallt vatten och låt stå minst 5 min.
  2. Blanda övriga ingredienser förutom smöret i en kastrull.
  3. Värm på svag värme under konstant omrörning tills första bubblorna kommer och den tjocknar lite - ta då av den från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma krämen, rör därefter ner smöret. Låt svalna.

Maräng

  1. Koka upp vatten i en liten, hög kastrull. Placera en värmetålig bunke (helst metall) i kastrullen så att den värms av ångan från det kokande vattnet.
  2. Ha i äggvita och strösocker i bunken och vispa med elvisp först på låg hastighet och sedan högsta hastighet. Ta lite maräng mellan fingrarna och känn så att det inte finns några sockerkristaller och att den är helt slät. Det tar ca 4 minuter.
  3. När du inte känner några sockerkristaller, ta då av bunken från vattenbadet och fortsätt vispa på högsta hastighet tills bunken är sval på utsidan. Det tar ca 10 minuter.

Montering

  1. Häll den avsvalnade passionsfruktscurden i pajskalet.
  2. Fyll en plastpåse eller spritspåse med marängen och spritsa den över hela pajen. Valfritt: bränn av marängen med en brännare.
  3. Dekorera med lite ätbara blommor och gärna lite färsk passionsfrukt.
  4. Servera direkt!