Passar till allt -sås

passar till allt sås
Foto: Miriam Preis

Passar till allt -sås

Av: Jenny Bäcklund

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

20 m

"Den här såsen är perfekt på sommaren när man grillar och några äter fisk och några kött. Den är lätt att anpassa och blir vad man gör den till, om jag till exempel vet att den ska serveras till fisk använder jag fiskbuljong. På sommaren hackar jag ner massor av färska örter som passar till det som vi ska äta.
Om ni är sugna på bearnaisesås men inte hinner slå en egen går den här såsen enkelt att omvandla till en fuskbea. Då brukar jag slänga i en skvätt rödvinsvinäger, lite dragon, persilja och någon extra äggula. Perfekt om man får bråttom under en grillkväll!" /Jenny Bäcklund

Ingredienser

portioner
  • 25 g smör
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 dl potatisvatten (eller mer grädde och mjöl)
  • 1-2 äggulor

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Låt buljongtärningen smälta i smöret samtidigt som du vispar för att det inte ska brännas.
  3. Vispa in mjölet.
  4. Tillsätt vattnet så att det blir en bottenredning.
  5. Häll i grädden och potatisvattnet allt eftersom.
  6. Smaka av och bestäm konsistensen. Om såsen blev för salt så tillsätt lite mer grädde. Om den blev för rinnig så gör en toppredning och rör i.
  7. Stäng av plattan och rör i en eller två äggulor.