Påskinspirerad Silviakaka

NYHET
Påskinspirerade silviakaka ny
Foto: TV4/ Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Påskinspirerad Silviakaka

17 ingredienser

1 h

Silviakaka är ett bakverk som många älskar. För att göra den mer påskig adderar Hilda passionsfrukt i glasyren. Det ger inte bara en vacker gul färg utan också en frisk syra som lyfter smaken. Hilda visar även hur enkla och traditionella bakverk kan få nytt liv med nya smaker – och hur du kan förvandla en klassiker till små bakelser.

Ingredienser

portioner6 - 8

Kaka

  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver

Glasyr med passionsfrukt

  • 250 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 passionsfrukter, färska (alternativ 1)
  • ca 0,75 dl passionsfrukt, frysta tärningar, tinade (alternativ 2)
  • 3 äggulor

Topping

  • ca 100 g riven kokos, rosta gärna kokosen i en torr stekpanna [ca 2–2,5 dl]

Dekoration 1

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 burk mascarpone [ca 250 g]
  • 1-2 tsk vaniljsocker

Dekoration 2

  • chokladägg

Dekoration 3

  • färska örter (t.ex. timjan eller citronmeliss)

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en stor bunke.
  3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål.
  4. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
  5. Häll smeten i en smord och eventuellt bröad form (ca 25x35 cm).
  6. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter, eller tills kakan är genomgräddad och en provsticka kommer ut torr.
  7. Låt kakan svalna helt i formen.

Glasyr med passionsfrukt

  1. Smält smöret i en kastrull på låg värme.
  2. Tillsätt socker, vaniljsocker och passionsfrukt i det smälta smöret.
  3. Rör om, värm på låg till medelvärme tills sockret smält helt.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna under kraftig omrörning.
  5. Ställ tillbaka på plattan och rör om tills den tjocknar något. Glasyren får inte koka.
  6. Sila av passionsfruktglasyren från kärnorna. Låt svalna något.

Topping

  1. Gör några hål med skaftet på ev slev i kakan. Du behöver inte trycka hela vägen ner utan enbart ca 1 cm.
  2. Bred på glasyren och strö riven kokos ovanpå.
  3. Låt kakan sätta sig i kylen. Skär sedan i bitar.

Dekoration 1

  1. Vispa grädde tillsammans med en burk mascarpone och smaksätt med vaniljsocker.

Dekoration 2

  1. Dekorera eventuellt med chokladägg.

Dekoration 3

  1. Dekorera med färska örter så som timjan eller citronmeliss.