Pärontartelett med italiensk maräng
Pärontartelett med italiensk maräng
18 ingredienser
1 h 15 min
Lika vacker som god dessert med spröd tartelett på mördeg fylld med curd på päron, en krispig päronsallad med fänkålsdill och snyggt spritsad italiensk maräng på toppen.
Ingredienser
Mördeg
- 55 g smör, kallt
- 0,5 dl florsocker
- 1,7 dl vetemjöl
- 1 äggula
Päroncurd
- 1,5 päron
- 1 citron
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 50 g smör
- 0,5 dl strösocker
Päronsallad
- 1 päron
- 2 msk fänkålsdill
- 0,5 citron, saften
- 1 msk päroncognac (t ex Xante)
Italiensk maräng
- 2 äggvitor
- 0,4 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 5 hela nejlikor
Gör så här
Tartelettskal
- Lägg allting till degen i en mixer/matberedare. Mixa tills degen gått ihop. Plasta in och lägg i kylen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
- Smörj 4 tarteletteformar (10 cm i diameter) med smör. Kavla ut degen så tunt som möjligt och klä varje form med deg ända upp till kanten. Ställ i frysen i 15 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min, tills degen är gyllene. Ta ut och låt svalna.
Päroncurd
- Skala, kärna ur och och skär päronen i mindre bitar. Koka dem mjuka i citronjuice och zest på medelvärme.
- Mixa till en slät puré och ha i socker, vaniljsocker och ägg. Värm på lite lägre än medelvärme under konstant omrörning. Rör tills curden tjocknat, ca 10 minuter. Dra av från värmen och rör ner smör, lite i taget tills allt smält. Ställ i kyl tills det är dags för servering.
Päronsallad
- Dela, kärna ur och skär päron i så små tärningar som möjligt. Hacka fänkålsdillen. Vänd runt päron med fänkålsdill, citronsaft och päroncognac. Ställ i kylen tills det är dags för servering.
Italiensk maräng
- Koka ihop vatten, socker och kryddnejlika i en kastrull på medelvärme till 110 grader. Börja vispa äggvitan med elvisp eller i maskin när sockerlagen kommit upp i 110 grader. Ta försiktigt upp kryddnejlikan när sockerlagen nått 121 grader. Häll lagen i en tunn stråle i äggvitorna under konstant vispning, vispa först på medelhastighet och sedan när all sockerlag är i höjer man till maxhastighet. Vispa tills marängen blir glansig och inte längre är varm utan är ljummen. Häll direkt över i en spritspåse.
- Fyll varje tartlettskal med ca 2 msk curd, ha sedan på ca 1 msk päronsallad och till sist spritsar man över marängen. Bränn av med en brännare till fin gyllene färg.