Päronpaj med mandelmjöl

Päronpaj med mandelmjöl
Foto: Annelie Andersson
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Päronpaj med mandelmjöl

14 ingredienser

1 h

En härlig päronpaj med extra lyxig kompott.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Päronkompott

  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • ev 1-2 msk whisky (eller konjak)
  • 500 g päron (ca 3–4 medelstora päron)
  • 0,5 tsk kardemummakärnor

Pajskal

  • 125 g smör, kallt och tärnat
  • 150 g mandelmjöl [3 dl]
  • 110 g majsstärkelse [2 dl]
  • 90 g durramjöl [1,75 dl]
  • 65 g strösocker [0,75 dl]
  • 1 tsk psylliumfrö, finmalda (fiberhusk)
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg (eller ett par msk vatten)

Montering och gräddning

  • 2-3 päron (beroende på storlek)

Gör så här

Päronkompott

  1. Koka upp socker, vatten och eventuellt alkohol i en liten kastrull. Låt puttra en stund på medelvärme.
  2. Skala, kärna ur och skär päronen i tärningar.
  3. Lägg ner päronen i kastrullen och koka utan lock tills de blivit mjuka, ca 15–20 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. När kompotten svalnat så mixa den till en puré och rör ner nystött kardemumma. Kompotten kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.

Pajskal

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Mixa tärnat kallt smör med alla torra ingredienser i matberedare. Tillsätt ägg och kör snabbt ihop till en deg som håller samman.
  3. Tryck med en gång ut degen jämnt i formen, även upp på kanterna. Nagga med gaffel och ställ i kylen i en halvtimme.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Montering och gräddning

  1. Bred ut päronkompotten i ett jämnt lager i pajskalet. Lägg ut tunt skivade päron i ett vackert mönster. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20–30 minuter. Känn med en provsticka så att päronen är mjuka. Låt svalna.
  2. Servera pajen som den är eller med en kula vaniljglass, en klick vispad crème fraiche eller grekisk yoghurt. Smaksätt de senare alternativen gärna med lite vaniljpulver. Förvara pajen i kylen, den är god att servera lite kall.