Pärongalette med mandelmassa

Pärongalette med mandelmassa
Foto: Stephanie Bjelkstam

Detta är en av mina favoritpajer. Oerhört enkel med en rustik charm och ljuvlig smak. Om man vill kan man förbereda den fram till och med steg 4 och förvara den ett par timmar i kylen för att sedan ta ut den och grädda lagom till dess att gästerna kommit. Praktiskt om man vill förbereda sin dessert inför julmiddagen och servera en varm nygräddad paj. /Leila

20 december 2016

Du behöver

Pâte sucrée (pajdeg)

  • 100 g smör
, kallt
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1 knivsudd bakpulver
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 ekologiskt ägg

Mandelkräm

  • 250 g mandelmassa
  • 50 g smör
, mjukt
  • 1 ekologiskt ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk mörk rom (kan uteslutas)

Fyllning

  • 4-5 krispiga päron
  • 50 g smör
, kallt
  • 3 msk råsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 50 g mandelspån

Pensling

  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 msk vispgrädde
  • 2 msk råsocker

Gör så här

  1. Nyp samman smör, mjöl, bakpulver och strösocker. Tillsätt ägget och knåda så att degen precis går ihop. Platta till degen lite och plasta in den. Låt den vila i kylen minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper. Vik upp kanten på degen med cirka 2 cm.
  4. Riv mandelmassan och smält smöret. Rör samman med ägg, mjöl och eventuellt rom tills krämen är helt slät. Bred krämen över pajdegen.
  5. Dela, kärna ur och skiva päronen och fördela dem över pajen. Strö över hyvlat smör, råsocker, kanel och mandel. Pensla kanten på degen och strö över råsocker.
  6. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 50 minuter.
Kommentera receptet

Fler goda recept