Päron med knäcktäcke och vaniljglass

Päron med knäcktäcke och vaniljglass
Foto: TV4

Päron med knäcktäcke och vaniljglass

Av: Göran - Skövde

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

40 m + tid i frysen

Ugnsbakade päron toppade med knäcktäcke och serverade med hemmagjord vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tips!

Förbered glassen kvällen innan då den behöver tid i frysen.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl standardmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker

Päron i ugn

  • 8-10 päron (väl mogna) finns på burk
  • 100 g mandelspån
  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk standardmjölk

Servering

  • grädde (eller glass)

Gör så här

Håll skärmen tänd

Glass

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstången och de urskrapade fröna i en rostfri kastrull.
  3. Vispa äggulor och socker luftigt.
  4. Häll den varma gräddblandningen över äggulorna, häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
  5. Sjud blandningen till 85°, eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Den får inte koka! Ta av från värmen.
  6. Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Låt glassmeten stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten för bästa resultat.
  7. Sila av och kör glassmassan i glassmaskinen i ca 20 minuter tills den stelnar.

Päron i ugn

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Lägg päronen med den platta sidan ner i en ugnssäker form.
  3. Koka upp smöret med socker, grädde samt mjölk.
  4. Rör ner mandel samt mjöl och koka upp.
  5. Häll smeten över päronen och grädda i ugn i 7–10 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun yta.

Servering

  1. Servera päronen med vispad grädde eller glass.