Päron med knäcktäcke och vaniljglass

5 röster
40 m + tid i frysen
6

Ugnsbakade päron toppade med knäcktäcke och serverade med hemmagjord vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tips!

Förbered glassen kvällen innan då den behöver tid i frysen.

Visa mer
40 m + tid i frysen
6

Du behöver

Vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl standardmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker

Päron i ugn

  • 8-10 päron (väl mogna) finns på burk.
  • 100 g flagad mandel
  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk standardmjölk

Servering

  • Grädde eller glass

Gör så här

  1. Glass
    Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstången och de urskrapade fröna i en rostfri kastrull.
  3. Vispa äggulor och socker luftigt.
  4. Häll den varma gräddblandningen över äggulorna, häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
  5. Sjud blandningen till 85°, eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Den får inte koka! Ta av från värmen.
  6. Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Låt glassmeten stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten för bästa resultat.
  7. Sila av och kör glassmassan i glassmaskinen i ca 20 minuter tills den stelnar.
  8. Päron i ugn
    Sätt ugnen på 225°C.
  9. Lägg päronen med den platta sidan ner i en ugnssäker form.
  10. Koka upp smöret med socker, grädde samt mjölk.
  11. Rör ner mandel samt mjöl och koka upp.
  12. Häll smeten över päronen och grädda i ugn i 7–10 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun yta.
  13. Servering
    Servera päronen med vispad grädde eller glass.
4 september 2018

Laddar fler recept