Parmesanpuffar

Parmesanpuffar
Foto: Fredric Sehéler
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Parmesanpuffar

6 ingredienser

Magiskt goda, små luftiga men samtidigt sega munsbitar som är inspirerade av pão de queijo, brasilianska ostbollar. Man bakar dem på tapiokamjöl. Du kan servera dem till maten eller bara som småplock. Gillar du ost
kommer du att älska mina puffar.

Ingredienser

  • 3 dl tapiocamjöl (150 g)
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 g neutral olja (t ex majs-, solros- eller rapsolja)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg (M)
  • 100 g parmesanost, riven (eller annan smakrik ost)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll mjölet i en bunke.
  3. Blanda mjölk, olja och salt i en kastrull och låt koka upp. Häll den heta vätskan över mjölet i bunken och arbeta ihop. Knäck i ägget och arbeta igen till en slät deg. Blanda ner den rivna osten.
  4. Klicka ut degen i 12 små högar på en plåt med bakplåtspapper – med hjälp av två matskedar går utklickandet smidigt.
  5. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter tills bollarna har puffat upp, fått en gyllene färg och känns lätta.
  6. Låt puffarna svalna något före servering.

GLUTENFRITT
Tapiokamjöl görs på roten från manioka, eller kassava som växten också kallas.
Det är glutenfritt och stärkelserikt och fungerar ungefär som majsstärkelse eller potatismjöl. Tapiokamjöl brukar stå på hyllan för glutenfritt i välsorterade matbutiker.