En enkel glass som du gör helt utan glassmaskin med karamelliserade pecannötter och salt kolasås. Perfekt dessert att göra till många som går fint att förbereda. Ta fram ca 20 minuter innan servering för perfekt krämig konsistens
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fördela pekannöttera på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem i mitten av ugnen i 5-10 minuter och hacka sedan fint.
Kolasås
Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
Häll upp kolasåsen i en värmetålig bunke, gärna av glas. Blanda ner de rostade pekannötterna.
Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur.
Parfait
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljfrön ljusgult med hjälp av en elvisp i en bunke.
Vispa grädden lätt i en annan bunke och vänd försiktigt ner i äggblandningen.
Varva en form som tål att frysas med parfait och pekannötkolasås. Toppa med grovhackad mörk choklad.
Låt stelna i frysen i minst 6 timmar, helst över natten.
Ta ut och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter före servering.