Quattro Stagioni

0 röster
40 min
4

Efterrätt bestående av 4 rätter för varje årstid: inverno - Åsas kryddiga fruktsallad, primavera – ägget är löst, estate - spritiga gubbar, autonno - charoset.

Vintps från Pär-Johan
Muscatvin, t.ex. Castiôn Moscato d’Asti

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


Visa mer
40 min
4

Du behöver

Inverno - Åsas kryddiga fruktsallad

  • syrlig frukt, i tunna skivor (t ex 2 apelsiner och 1 kiwi, i skivor 0,5 röd chilifrukt)
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 citron, saften av
  • 1 kanelstång
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 vaniljstång, snittad och fröna urskrapade/lossade
  • 1 stjärnanis
  • grekisk yoghurt

Primavera – Ägget är löst

  • 1,5 dl mascarpone
  • 1,5 dl ägglikör
  • 2 msk ägglikör
  • råsocker

Estate - spritiga gubbar

  • 0,5 l jordgubbar, i skivor
  • 0,5 dl råsocker
  • 0,5 lime, saften
  • 2 msk vodka
  • 2 dl grädde, vispad
  • 4 msk punsch
  • 1 msk strösocker

Autonno - Charoset

  • 2 syrliga äpplen, skalade och rivna
  • 1 dl sötmandel, hackad
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 dl sött vin
  • 2 msk honung
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fruktsallad
    Blanda alla ingredienserna utom frukt och yoghurt i en gryta, låt koka upp och ställ åt sidan.
  2. När det svalnat, häll såsen över frukten och låt marinera en stund.
  3. Servera med en klick yoghurt
  4. Primavera
    Blanda ägglikör och mascarpone och vispa det till en slät smet.
  5. Häll upp i små ”glas” och låt stå att kallna i kylskåp.
  6. Vid servering: Häll lite råsocker på ytan, bränn sockret med en gaslåga.
  7. Jordgubbar
    Sockra jordgubbarna och låt sockret smälta in.
  8. Pressa över lime och smaksätt med vodka.
  9. Vispa ner socker och punsch i den vispade grädden.
  10. Servera de marinerade jordgubbarna med en klick av punschgrädden.
  11. Charoset
    Blanda honungen med vinet och tillsätt kanel.
  12. Rör samman med övriga ingredienser, och låt vila en stund i kyl före servering.

Laddar fler recept...