Paprikasoppa med kryddiga päron

0 röster
4
Paprikasoppa med kryddiga päron
Foto: TV4

De kryddiga päronen i soppan ska lagas dagen innan soppan serveras. Kärnhusen i päronen tas lättast ur genom att du sticker in en tesked vid blomfästet. Vrid till och dra snabbt ut. Päronen ska vara stora och ej allt för mogna, gärna williamspäron.

Visa mer
4

Du behöver

Kryddiga päron:

  • 4 päron
  • 2 dl rödvin
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 6 svartpepparkorn
  • 1 anchochili
  • skal av 1 citron
  • skal av 1 apelsin

Paprikasoppa:

  • 2 paprikor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 stora potatisar
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk tomatpuré
  • färsk timjan

Till servering:

  • färsk timjan
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Päron: Koka upp rödvin, socker, kanelstång, stjärnanis, svartpeppar, chili och citrusskal rödvinslagen. Lägg på lock, ta kastrullen från värmen och låt stå 1 timme. Skala päronen och ta ur kärnhusen. Lägg päronen i en så liten kastrull så att de bara precis får plats. Sila över rödvinslagen och sjud päronen sakta i 15 minuter eller tills de känns mjuka. Ta kastrullen från värmen och låt päronen stå och dra i minst 1 dygn.
  2. Sätt ugnen på 275° och grill. Halvera och kärna ur paprikan. Placera den på en plåt med den kupiga sidan uppåt. Lägg vitlöksklyftorna på på samma plåt och rosta i ugnen i 10 minuter. Lägg paprikorna i en bunke och täck med plastfilm. Låt vitlöken svalna. Skala och hacka löken och fräs den i olja i en kastrull. Häll på buljong och lägg i tärnad potatis. Krydda med rosmarin och tomatpuré. Låt koka i 10 minuter.
  3. Ta upp paprikorna och skala dem. Strimla dem, lägg dem i soppan och låt koka ytterligare 5 minuter. Skär gräslöken smått. Lyft kastrullen av spisen, purea soppan med mixerstav och värm upp igen. Pressa ner vitlöken och fördela i serveringgskålar. Ringla över lite olivolja och placera ett päron i varje tallrik. Strö över hackad gräslök.
3 juli 2009

Laddar fler recept