Paolos flamberade oxfilépasta

35 röster
30 m
4

Paolo kan sin pasta! Det här är en riktigt lyxig pasta med tryffel, oxfilé och grädde som du snabbt svänger ihop - passar lika bra som finare vardagsrätt som till fest. Flamberingen gör att smakerna i konjaken intensifieras men går bra att hoppa över.  

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 400-500 g oxfilé
  • 400 g tornarelli eller tagliatelle
  • 300 g färska champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • ca 0,5 dl konjak eller brandy
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk tryffelolja
  • ca 1 dl köttbuljong, gjord på fond eller tärning
  • olivolja
  • salt, svartpeppar
  • finhackad persilja
  • riven parmesan

Gör så här

  1. Strimla oxfilén. Borsta eller skölj svampen och skär den i skivor. Skala, halvera och skiva löken.
  2. Förbered noga för flamberingen. Det är viktigt att alltid stänga av fläkten före flambering och att ett lock finns nära till hands för att kväva elden om det behövs. När det dags att flambera: håll stekpannan ut i rummet så att inget kan fatta eld. Lågorna kan slå upp en bit så se till att det finns ett säkert utrymme ovanför och bredvid.
  3. Hetta upp lite olivolja (0,5 msk) i en stor stekpanna. Stek först svampen på god värme i ca 3-4 minuter eller tills eventuell vätska ångat bort. Salta och peppra, rör sedan om och stek ytterligare ca 5 minuter. Ta upp svampen.
  4. Tillsätt lite mer olivolja i pannan och stek köttet tillsammans med löken i 1-2 minuter, på hög värme.
  5. Häll genast på konjaken och bränn av med en eldslåga. Låt elden brinna ut.
  6. Tillsätt svampen. Häll i grädde, några droppar tryffelolja och späd med buljongen. Låt såsen puttra tills den reducerats till ca 3/4 och är simmig. Krydda med salt och peppar.
  7. Koka pastan 1 minut kortare än vad som anges i anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet i ett durkslag. Låt pastan rinna av och häll sedan över den i pannan med sås och svamp.
  8. Blanda noga och strö över persiljan och riven parmesan.
27 mars 2018

Laddar fler recept