Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana
Foto: Lina Eriksson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Melanzane alla parmigiana

353

15 ingredienser

Italiensk vegetarisk gratäng med aubergine, tomatsås, mozzarella och parmesan.

I Sverige används kanske inte auberginer så ofta i matlagningen, men i mina fastrars mat finns denna juvel alltid med i olika fantastiska former. Just den här varianten brukar jag bjuda på när någon av mina gäster är vegetarian.

läs mer
Paolo promoruta frutti di mare

Paolo lär dig allt om italiensk matlagning i sin kurs.
Läs mer här >>

Ingredienser

portioner4
  • 3 aubergines
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 125 g mozzarellaost, i små bitar
  • olivolja, till stekning
  • 0,75 tsk salt

Tomatsås

  • 250 g krossade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 blad färsk basilika, strimlade
  • 3 msk olivolja
  • ca 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm strösocker
  • parmesanost, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.
  3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.
  4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i aubergine och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
  5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.
  6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
  7. Strö över riven parmesanost och servera.