Parmesangratinerad fänkål

Parmesangratinerad fänkål
Foto: Lina Eriksson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Parmesangratinerad fänkål

77

3 ingredienser

Finocchi gratinati nel forno. Fänkål blir ofta styvmoderligt behandlad med lite smör och parmesanost förvandlas den snabbt till en läckerhet. Servera som plockmat, tillbehör eller förrätt.

läs mer
Paolo promoruta kyckling

Paolo lär dig allt om italiensk matlagning i sin kurs.
Läs mer här >>

Ingredienser

portioner4
  • 400 g fänkål
  • 25 g smör
  • 1 dl parmesanost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Ansa och dela fänkålen och skär bort en tunn skiva av den lilla stocken i mitten. Skär fänkålshalvorna i skivor på längden så att de håller ihop.
  3. Koka fänkålen i en kastrull med lättsaltat vatten tills den börjar bli mjuk, men fortfarande har sin spänst kvar. Ta upp skivorna med en hålslev och låt rinna av.
  4. Smält smör i en kastrull.
  5. Lägg fänkålen i en smord ugnsfast form, ringla över det smälta smöret och strö över parmesanosten.
  6. Gratinera i ugn tills parmesanosten fått fin färg, ca 5–10 minuter.