Pankofriterad camembert på rågkex med äppelkompott

Pankofriterad camembert på rågkex med äppelkompott
Foto: TV4
Edvard Wistedt
Edvard Wistedt

Pankofriterad camembert på rågkex med äppelkompott

Av: Edvard Wistedt

Från: Sveriges mästerkock

29 ingredienser

1 h 15 min

Avsluta middagen med klassikern friterad camembert. Här serverad på hembakta rågkex med kummin och en äppelkompott med calvados samt inkokt äpple.  

Tips! Kumminrågkexen, äppelkompotten och äpplegarnityret kan förberedas dagen innan.

Ingredienser

portioner

Panerad ost

  • 2 camembertost (gärna svensk)
  • 2-3 dl vatten
  • 2-3 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2-3 dl pankoströbröd
  • 4 kvistar persilja

Äppelkompott

  • 1 äpple (Fanny)
  • 1 äpple (Ingrid Marie)
  • 1 äpple (granny smith)
  • 1 schalottenlök (liten)
  • smör, till stekning
  • 1 dl äppelmust
  • 1 msk calvados
  • 0,5-1 dl syltsocker
  • salt

Inkokt äpple

  • 1 äpple (Fanny)
  • 1 äpple (Ingrid Marie)
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk senapsfrö
  • 2-3 lagerblad

Rågkex

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågsikt
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk kummin, nystött

Gör så här

Äppelkompott

  1. Skala och kärna ur äpplena. Jag skär de olika sorterna i olika former då det ger ett trevligt utseende på kompotten. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Bryn löken i smör i en kastrull utan att den tar färg. När löken fått glaskaraktär tillsätter du äpple. Fräs under omrörning. Tillsätt salt, must och lite vatten. Låt reducera ned nästan helt. Tillsätt nu calvados och syltsockret, rör hela tiden. Låt koka under några minuter. Smaka av och se om det behöver mer must, salt eller socker. Låt kompotten svalna helt.

Inkokt äpple

  1. Koka upp socker och vatten med senapsfrön och lagerblad. Dela och kärna ur resterande äpplen. Skär i tunna fina halvmånar, viktigt att det finns ca 1 cm fruktkött mellan urgröpningen efter kärnhuset till skalets kant, om inte bryts skivorna lätt när du skall garnera med dem.
  2. Lägg i skivorna i lagen och låt sjuda 10 minuter. Lyft upp de skivor du skall ha till garnering och låt de rinna av på papper. Spar resterande skivor, de är supergoda som tillbehör till andra rätter.

Rågkex

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och ta kastrullen från värmen. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt mjölkblandningen och arbeta raskt ihop till en deg.
  3. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut dem till stora tunna kakor. Avsluta kavlingen med en kruskavel.
  4. Stansa ut runda kakor, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på bakpappersklädd plåt, dela dem på mitten med en kniv.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills kexen är torra och har fin färg.
  6. Lägg åt sidan för att svalna.

Friterad camembert och persilja

  1. Dags att fritera ost och persilja. Värm olja i en kastrull (ha ett lock till hands)
  2. Under tiden oljan värms. Ta fram fyra skålar och ställ dem på rad. Fördela vatten, panko, uppvispat ägg och mjöl i vardera skål.
  3. Skär osten i 6-8 delar. Jag gillar att ha bitarna lite mindre. När oljan nått 180 grader är det dags att börja fritera.
  4. Doppa ostbitarna i vatten, vänd sedan i mjölet, doppa sedan i ägget och vänd slutligen i panko. Säkerställ att osten täcks helt i de olika momenten.
  5. Fritera nu bitarna, några i taget, tills de blir gyllene. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. När osten är friterad så friterar du persiljan hastigt. När oljan slutar fräsa om persiljan är de klara att lyfta upp.

Servering

  1. Tips för upplägg! Jag lägger ostbitarna på kexet och ett litet "ägg" med kompott intill som jag formar med två mindre skedar. Osten toppar jag med en friterad persiljekvist. Vik gärna de inkokta äppelskivorna till små snäckor och lägg på rad i olika färger. Voila - Smaklig spis