Panang curry ramen

NYHET
Panang curry ramen
Foto: TV4
Mikael Jaako
Mikael Jaako

Panang curry ramen

Av: Mikael Jaako

Från: Sveriges mästerkock

27 ingredienser

Hemgjorda kansuinudlar blir här basen för en kryddig och aromatisk buljong smaksatt med paneng curry, citrongräs och stjärnanis. Toppa med saftigt entrecôtekött, krispiga grönsaker och rostade sesamfrön för en komplett nudelmiddag.
Tips! Det går också bra att använda snabbnudlar eller andra färdiga nudlar.

Ingredienser

Ramen

  • 0,5 tsk kansui
  • 1,25 dl vatten, kallt
  • 0,25 msk salt
  • 125 g vetemjöl special
  • 140 g tipo 00 mjöl
  • majsstärkelse, till utbakning

Buljong

  • 1 l vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 3 msk paneng curry pasta
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 7 cm färsk ingefära, skivad
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 citrongräs
  • 5 limeblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 hela nejlikor
  • 3 stjärnanis
  • 1 msk sesamolja
  • 300 ml kokosmjölk
  • 1 tsk strösocker

Topping

  • 3-4 entrecôtes, tunt skivad
  • 200 g enokisvamp
  • 1 pak choi
  • 1 knippe salladslök
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 förp böngroddar

Gör så här

  1. Häll upp kallt vatten i en skål och tillsätt kansui och blanda tills det löst upp sig helt. Tillsätt därefter saltet och låt även det lösas upp.
  2. Väg upp mjölet i en stor bunke och tillsätt vätskan, rör runt med fingertopparna (knåda ej) för att lufta in vätskan med mjölet. När blandning börjat smula sig går det bra att börja arbeta in en deg. Knåda ordentligt i ca 20 minuter eller tills degen känns fast och har ett stuts, blöt händerna lätt om degen inte ger med sig. Forma till en kornig boll och plasta in. Låt vila 60 minuter i rumstemperatur.
  3. Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningarna, låt stå på svag värme med lock. Dela löken på 4, krossa vitlök, skiva ingefära, banka citrongräset, dela chili på hälften och spara den andra hälften till topping.
  4. Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Fräs grönsakerna och tillsätt curry pastan, vitpeppar, nejlika, stjärnanis, låt steka med i 1 minut.
  5. Tillsätt kokosmjölken, buljongen, limeblad, sesamolja och låt sjuda under lock i minst 30 minuter. Ta fram en kastrull och sila buljongen, tillsätt sockret och låt stå på svag värme.
  6. Dela nudeldegen på 4 lika stora bitar, kavla ut på maizena mjölat bakbord till en rektangulär form och kör i en pastamaskin (degen ska tunnas ut till nivå 4). Mjöla in degen ytligt med majsstärkelse och kör den därefter i spagetti delen på pastamaskinen. Lägg ner nudlarna i kokande vatten och koka i 90 sek, sila av och fördela i 4 djupa stora skålar.
  7. Fördela enokin på 4, ansa och skölj pak choi, skölj böngroddar, strimla salladslök, rosta sesamfrön i en panna till gyllene. Stek köttet i en het panna 20 sek på varsin sida, ta av och låt vila.
  8. Sleva upp buljongen över nudlarna och toppa med enoki, pak choi, böngroddar, salladslök, kött och rostade sesamfrön. Hoppas det smakar!