Palt à la Pontare

Palt à la Pontare

Av: Roger Pontare

Från: Bingolotto

8 ingredienser

1 h 30 m

Klassisk palt på Pontares vis som gör sig extra bra med fårfett. För nybörjare är ett tips att göra palten naturell i början och servera fläsket eller fårfettet vid sidan om.

Ingredienser

portioner
  • 1 l potatis, rå och skalad
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl kornmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl (degen ska bli så pass fast och enkel att forma)
  • 1 fläsk, i tärningar (renkorv, älgskav eller fårfett)
  • saltat smör (till servering)
  • lingonsylt (till servering)

Gör så här

  1. Riv eller mal potatisen och blanda med övriga ingredienser förutom fläsket.
  2. Doppa händerna i vatten och börja trilla palter. Doppa gärna händerna mellan varje palt så går det enklare att forma degen.
  3. Lägg några bitar fläsk i varje palt. Sänk sedan ner dem i kokande och saltat vatten. Låt koka ca 1 timme.
  4. Servera dem gärna med extrasaltat smör och lingonsylt.