Palsternackskaka med apelsin

Palsternackskaka med apelsin
Foto: Annelie Andersson
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Palsternackskaka med apelsin

17 ingredienser

1 h

"Det är inte många som gissar rätt på råvaran i den här kakan. Men precis som med morot och rödbeta så blir det gott med palsternacka i en kaka. Apelsin får ackompanjera den saftiga och lite söta palsternackan, en råvara som också är tacksam att odla. Kakan blir förstås snäppet härligare med en söt apelsinfrosting. Läs också tipset om att ta tillvara apelsinskal. Tänk på att alltid köpa ekologisk frukt när skalet ska användas." /Annelie Andersson

Vill du göra kakan glutenfri så ersätt mjölet med 110 g (2 dl) majsstärkelse, 80 g (2 dl) havremjöl och 1,5 msk pofiber.

Ingredienser

portioner kaka

Kaka

  • 140 g rapsolja [1,5 dl]
  • 210 g rörsocker [2,5 dl]
  • 70 g ljus sirap [0,5 dl]
  • 3 ägg, rumsvarma
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 1 apelsin, rivet skal (+ 2 msk pressad saft)
  • 240 g siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl) [4 dl]
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemummakapsel, nystött
  • 0,25 tsk salt
  • 200 g palsternacka, grovt riven (det går åt ca 300 g med skal) [5 dl]

Apelsinfrosting

  • 100 g vit choklad
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost, kylskåpskall
  • 1 apelsin, rivet skal (+ någon msk saft)
  • ev 1-2 msk vispgrädde
  • ev apelsinskal, syltade (se tips)

Gör så här

  1. Kaka
    Värm ugnen till 175 grader. Klä formen eller smöra och mjöla den.
  2. Vispa ihop olja, socker, sirap och ägg med handvisp i en stor bunke. Tillsätt vaniljpasta samt saft och rivet skal från apelsin.
  3. Blanda mjöl med bakpulver och kryddor.
  4. Skala och riv palsternackorna grovt och vänd ner i mjölet, så att de lättare fördelas i smeten. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet med en slickepott tills allt blandats jämnt.
  5. Häll smeten i formen och grädda i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Låt stå någon kvart, lossa formen och låt kakan svalna på galler.
  6. Frosting
    Hacka choklad och smält över vattenbad. Låt svalna.
  7. Vispa det mjuka smöret fluffigt, lägg i färskost och vispa.
  8. Tillsätt smält choklad och apelsin. Runda av med vispgrädde om du har det hemma. Vispa tills allt precis går ihop.
  9. Spritsa eller bred ut frostingen på kakan. Dekorera med syltade apelsinskal.
  10. Tips!
    Tvätta och skala 1–2 ekologiska apelsiner. Försök att inte få med det beska vita i skalet.
  11. Skär i strimlor och koka i vatten i 5 minuter.
  12. Häll av och koka en gång till för att få bort det bittra.
  13. Koka strimlorna i sockerlag (1 del vatten, 2 delar socker) i 10–15 minuter. Sila av och torka någon timme på ett bakplåtspapper.
  14. Skalen kan också kanderas, vändas i strösocker, och ätas som godis.