Palak dahl

Palak dahl
Foto: Helén Sahlstrand

Palak dahl

Av: Gustav Johansson, Helén Sahlstrand

18 ingredienser

40 m

Ät för en hållbar planet. Recept av Gustav Johansson och Helén Sahlstrand från boken Vego i Världsklass.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,2 kg CO2e per portion.

Ingredienser

portioner

Palak dahl

  • 1 gul lök (stor ekologisk)
  • 3 klyftor vitlök (ekologiska)
  • 25 g färsk ingefära, riven
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • 1-1,5 tsk chilipulver
  • 3 dl torkade röda linser
  • 5 dl vatten
  • 1 förp krossade tomater [ca 400 g]
  • 2 msk grönsaksfond
  • 250 g fryst bladspenat
  • 200 g silkestofu (+ 0,5 dl vatten)
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja (ekologisk till stekning)

Servering

  • naanbröd (ekologiska)
  • 0,5 limefrukt, i klyftor

Gör så här

Palak dahl

  1. Skala och hacka den gula löken och bryn den i en gryta med rapsolja tills den blir mjuk och glansig.
  2. Skala och riv vitlök och ingefära. Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja, spiskummin, garam masala och chilipulver i grytan. Fräs på medelvärme under omrörning ca 30 sekunder så att du får en tjock lök och kryddpasta. Var försiktig så att du inte steker på för hög värme. Då riskerar du att bränna kryddorna och vitlöken.
  3. Tillsätt linser och 5 dl vatten i grytan och låt koka upp. Tillsätt även krossade tomater och koka tills linserna blivit mjuka, utan att helt koka sönder, ca 20–25 minuter. Låt den frysta spenaten koka med i grytan de sista 10 minuterna.
  4. Mixa silkestofun till en slät kräm tillsammans med ca 0,5 dl vatten. Blanda ner tofun i grytan, när 2–3 minuter återstår av koktiden. Smaka av med salt eller mer grönsaksfond samt peppar.

Servering

  1. Värm naanbrödet enligt instruktionerna på förpackningen. Pressa lite lime över din dahl, vid servering.