Paj med spenat, fetaost och soltorkade tomater

Paj med spenat, fetaost och soltorkade tomater
Foto: Lina Eidenberg Adamo
karoline pettersson profilbild
karoline pettersson profilbild

Paj med spenat, fetaost och soltorkade tomater

13 ingredienser

1 h

En paj kan egentligen fyllas med lite allt möjligt som du hittar i ditt kök. Ett kylskåpsrens kan alltid bli en paj så länge du har ägg, mjölk och ett pajskal. Kanske har du påläggs skinka, paprika, några morötter och en skidbacksost i kylen? Ner med det i äggstanningen och voilà – plötsligt har du en ost och skinkpaj! Eller har du kanske överbliven tacofärs, några grönsaker och en lök? Då har du på nolltid en tacopaj i ugnen. /Karoline

Ingredienser

Håll skärmen tänd
6 - 8 portioner

Pajskal

  • 3 dl färdigkokta kikärtor
  • 5 msk havremjöl
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • salt
  • peppar

Fyllning

  • 1 dl soltorkade tomater
  • 150 g fryst bladspenat
  • 200 g fetaost
  • 4 dl mjölk
  • 4 ägg
  • salt
  • peppar

Gör så här

Håll skärmen tänd

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Häll av kikärtorna och spara eventuellt spadet och ställ det åt sidan. Skölj kikärtorna med kallt vatten och låt rinna av. Häll alla ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer eller i en matberedare tills du har fått en kladdig deg.
  3. Tryck ut i degen i en form, cirka 27 cm i diameter, och nagga bottnen med en gaffel.
  4. Förgrädda skalet mitt i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills det har fått lite färg.

Fyllning

  1. Skiva tomaterna och fördela dem i pajskalet tillsammans med fryst spenat och smulad fetaost.
  2. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar lite lätt. Ringla äggstanningen över fyllningen. (Äggstanningen sväller i ugnen, så se till att det finns minst 1 centimeters marginal upp till kanten.)
  3. Salta och peppra lite extra på toppen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills ytan har fått fin färg. Låt gärna pajen stå i cirka 30 minuter före servering, då hinner den stelna lite till.
  4. Servera eventuellt en sallad och lite smaksatt crème fraiche till.