Oxgryta med sommarprimörer

Oxgryta med sommarprimörer
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Oxgryta med sommarprimörer

14 ingredienser

Ett rejält stycke oxkött är kanske inte vad man tänker på att servera sommartid. Tillsammans med sommarens primörer blir det dock en härlig gyta. Servera kokt färskpotatis till.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg högrev
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • 8 dl köttbuljong
  • 1 knippa primörmorötter
  • 10 steklökar
  • 200 g haricots verts
  • 1 zucchini
  • 1,5 dl gröna ärtor
  • 3 salladslökar
  • 1 kruka färsk persilja
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i omgångar och lägg över efter hand i en gryta. Pudra över vetemjölet och rör om. Krydda med salt, timjan och peppar, tillsätt buljongen, koka upp och låt grytan småkoka sakta under lock i ca 45 minuter.
  2. Skrapa morötterna och skär bort blasten. Förväll lökarna och skala dem. Bryn dem försiktigt i en stekpanna. Lägg morötter och lök i grytan. Koka grytan ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet känns mört.
  3. Ansa salladslökarna och skär eventuellt i mindre bitar. Tvätta zucchinin och skiva den i 1 1/2 cm skivor. Lägg salladslök, zucchini, ärter och haricots verts i grytan. Koka upp och låt puttra 1 minut före servering. Servera med persilja.