Oxfilé Wellington med stekt broccoli

NYHET
Oxfilé Wellington med stekt broccoli
Foto: Tv4

Oxfilé Wellington med stekt broccoli

25 ingredienser

1 h

Oxfilé Wellington med stekt broccoli och rödvinssås är en festlig huvudrätt som inte gör någon gäst besviken.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé Wellington

  • 600 g oxfilé
  • 50 g smör (till stekning)
  • salt
  • peppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 schalottenlök
  • 500 g champinjoner
  • 5 cl cognac
  • 6-8 skivor parmaskinka
  • 250-300 g smördeg (färsk på rulle)
  • 2 äggulor

Stekt broccoli

  • broccoli
  • 25 g smör (till stekning)
  • salt
  • peppar

Rödvinssås med madeiravin

  • 50 g smör (till stekning)
  • 1 schalottenlök
  • klyfta vitlök
  • 1 morot (stor)
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 tsk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 3 dl kalvfond
  • sherryvinäger
  • 1 msk madeiravin (starkvin)

Gör så här

Oxfilé Wellington

  1. Putsa filén och hetta samtidigt upp en stekpanna med smör.
  2. Krydda köttet med salt och peppar och stek köttet snabbt på hög värme på alla sidor. Låt det få färg men det ska inte bli färdigt. Låt sedan köttet svalna.
  3. Pensla köttet med dijonsenap och linda in i plastfolie. Lägg i kylen.
  4. Hetta upp en torr stekpanna och hacka samtidigt lök och champinjoner.
  5. Stek löken och svampen på medelhög värme tills den har fått färg eller tills vätskan avdunstat.
  6. Tillsätt cognac och bränn av. Låt sedan svalna.
  7. Rulla ut plastfolie på en ren köksbänk. Täck foliet med parmaskinka och bred ut svampblandningen på skinkan.
  8. Ta ut oxfilén från kylen och ta bort plasten. Lägg filén i mitten av parmaskinkan och rulla ihop. Låt vila i kylen.
  9. Lägg ut smördegen på köksbänken och kavla ut den något tunnare.
  10. Ta försiktigt bort plasten från parmaskinkan som är lindad runt oxfilén och lägg filén på smördegen.
  11. Rulla in oxfilén i smördegen så att hela täcks.
  12. Vispa upp äggulorna lätt och pensla smördegen med gulorna.
  13. Låt paketet bakas längst ner i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Den ska bli 55 grader i innertemperatur.

Stekt broccoli

  1. Skölj och skär broccolin i bitar.
  2. Lägg ner broccolin i en stekpanna med smör. Tillsätt salt och peppar.
  3. Rosta broccolin i stekpanna i 7 minuter. Rör om då och då.

Rödvinssås med madeiravin

  1. Hetta upp en stekpanna med smör.
  2. Hacka lök, vitlök samt morötter och fräs det i stekpannan tillsammans med tomatpuré.
  3. Tillsätt timjan och häll på rödvin. Låt reducera.
  4. Sila av grönsakerna från såsen och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  5. Tillsätt kalvbuljong, låt reducera ytterligare och smaka av med sherryvinäger och madeira.