Oxfilé på planka med grönpepparsås

Foto: Tv4
Oxfilé på planka med grönpepparsås
22 ingredienser
1 h 30 m
När man vill bjuda något lite mer festligt är oxfilé på planka med grönpepparsås en riktig fullträff!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Potatismos
- 1,2 kg potatis
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- 3-4 msk smör
- 1 dl grädde
- 1 krm svartpeppar
- 3 krm salt
Kött
- 600 g oxfilé
- 2 msk pepparmix (svart-, vit-, grön-, rosé- och kryddpeppar)
- 1 msk salt
- 1 krm chilipeppar
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
Grönpepparsås
- 0,5 gul lök, finhackad
- 1 tsk olivolja
- 1-1,5 dl vatten
- 1,5 tsk grönsaksbuljong
- 1 tsk dijonsenap
- 1-2 tsk grönpeppar, i lag
- 2-3 dl grädde
- 1 tsk kinesisk soja
Servering
- 1 gul lök, skivad
- 1 ägg
Gör så här
Potatismos
- Skala potatisen och hacka i små bitar.
- Koka potatisen i ca 14–18 minuter.
- Finhacka vitlöken.
- Stek vitlöken med 1 msk smör i en stekpanna i ca 4–8 minuter tills de är gyllenbruna.
- Mosa potatisen och häll i vitlöken som stekts i smör, resten av smöret och grädde. Häll även i svartpeppar och salt. Mosa potatisen tills du har fått ett luftigt mos.
Kött
- Stycka oxfilén i ca 2–3 cm tjocka skivor. Lägg på 1 msk pepparmix, 0,5 msk bergsalt och 1 krm chilipeppar på ena sidan av samtliga oxfiléskivor.
- Häll olivolja och smör i en stekpanna. Värm stekpannan på hög värme.
- Lägg köttbitarna i stekpannan med den kryddade sidan nedåt. Stek varje sida 3–5 minuter. Rekommendationen är att använda en gjutjärnspanna och då steka i 1 minut och sedan låta köttet vila i 2 minuter och sedan steka i 1 minut igen.
Grönpepparsås
- Finhacka den gula löken och lägg den i en stekpanna med olja.
- Häll över vattnet och låt det puttra på låg värme. Låt aldrig vattnet försvinna helt, utan tillsätt alltid mer. Låt den puttra i ca 5–8 minuter tills löken är halvt genomskinlig.
- Häll över grönsaksbuljongen, dijonsenap och grönpeppar i lag. Rör om tills det är en smet.
- Häll i grädden. Rör om tills den är helt blandat. Häll slutligen i soja. Rör om så att den får en fin brun färg. Koka upp såsen.
Servering
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skiva löken och stek skivorna i samma stekpanna som köttet stektes i. Stek i ca 2–4 minuter.
- Lägg en fjärdedel av skivorna på varje planksteksbräda.
- Omringa köttet med potatismos.
- Knäck ägget i ett glas. Pensla ägget över potatismoset.
- Häll den stekta gula löken över köttet.
- Placera plankan i ugnen i ca 10–15 minuter tills potatismoset har fått en gyllenbrun yta.
- Servera såsen vid sidan om så att gästerna kan tillsätta den efter eget tycke.