Oxfilé på planka med grönpepparsås

Oxfilé på planka med grönpepparsås
Foto: Tv4

Oxfilé på planka med grönpepparsås

Av: Jani - Motala

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 m

När man vill bjuda något lite mer festligt är oxfilé på planka med grönpepparsås en riktig fullträff!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatismos

  • 1,2 kg potatis
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 3-4 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm salt

Kött

  • 600 g oxfilé
  • 2 msk pepparmix (svart-, vit-, grön-, rosé- och kryddpeppar)
  • 1 msk salt
  • 1 krm chilipeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör

Grönpepparsås

  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 tsk olivolja
  • 1-1,5 dl vatten
  • 1,5 tsk grönsaksbuljong
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1-2 tsk grönpeppar, i lag
  • 2-3 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja

Servering

  • 1 gul lök, skivad
  • 1 ägg

Gör så här

Potatismos

  1. Skala potatisen och hacka i små bitar.
  2. Koka potatisen i ca 14–18 minuter.
  3. Finhacka vitlöken.
  4. Stek vitlöken med 1 msk smör i en stekpanna i ca 4–8 minuter tills de är gyllenbruna.
  5. Mosa potatisen och häll i vitlöken som stekts i smör, resten av smöret och grädde. Häll även i svartpeppar och salt. Mosa potatisen tills du har fått ett luftigt mos.

Kött

  1. Stycka oxfilén i ca 2–3 cm tjocka skivor. Lägg på 1 msk pepparmix, 0,5 msk bergsalt och 1 krm chilipeppar på ena sidan av samtliga oxfiléskivor.
  2. Häll olivolja och smör i en stekpanna. Värm stekpannan på hög värme.
  3. Lägg köttbitarna i stekpannan med den kryddade sidan nedåt. Stek varje sida 3–5 minuter. Rekommendationen är att använda en gjutjärnspanna och då steka i 1 minut och sedan låta köttet vila i 2 minuter och sedan steka i 1 minut igen.

Grönpepparsås

  1. Finhacka den gula löken och lägg den i en stekpanna med olja.
  2. Häll över vattnet och låt det puttra på låg värme. Låt aldrig vattnet försvinna helt, utan tillsätt alltid mer. Låt den puttra i ca 5–8 minuter tills löken är halvt genomskinlig.
  3. Häll över grönsaksbuljongen, dijonsenap och grönpeppar i lag. Rör om tills det är en smet.
  4. Häll i grädden. Rör om tills den är helt blandat. Häll slutligen i soja. Rör om så att den får en fin brun färg. Koka upp såsen.

Servering

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skiva löken och stek skivorna i samma stekpanna som köttet stektes i. Stek i ca 2–4 minuter.
  3. Lägg en fjärdedel av skivorna på varje planksteksbräda.
  4. Omringa köttet med potatismos.
  5. Knäck ägget i ett glas. Pensla ägget över potatismoset.
  6. Häll den stekta gula löken över köttet.
  7. Placera plankan i ugnen i ca 10–15 minuter tills potatismoset har fått en gyllenbrun yta.
  8. Servera såsen vid sidan om så att gästerna kan tillsätta den efter eget tycke.