Oxfilé och ryggbiff med potatiskaka

NYHET
Oxfilé och ryggbiff med potatiskaka
Foto: Tv4

Oxfilé och ryggbiff med potatiskaka

36 ingredienser

1 h

Oxfilé och ryggbiff är alltid ett säkert kort om du vill bjuda på en lyxig middag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatiskaka

  • 1,2 kg potatis
  • 150 g smör
  • 150 g Västerbottensost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Grönpepparsås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk grönpeppar i lag
  • 2 msk cognac
  • 2 msk kalvfond (eller brynt schalottenlökfond för vegetarisk version)
  • 2 dl grädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 dl vatten
  • salt
  • peppar

Grillade tomater och haricot verts

  • 4 tomater
  • vitlök, krossad
  • ströbröd
  • 300 g haricots verts
  • flingsalt

Kött

  • oxfilé
  • ryggbiff
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • färsk timjan
  • smör
  • 2 klyftor vitlök

Vegetariskt alternativ

  • 400 g formbar vegofärs
  • 150 g fetaost
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 msk olja

Gör så här

Potatiskaka

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skiva potatisen tunt.
  3. Klä botten och kanterna på en springform med bakplåtspapper.
  4. Lägg ut de tunna potatisskivorna omlott i botten på formen. Skiva över ett lager smör, strö över ett lager västerbottensost och krydda med salt och peppar.
  5. Lägg sedan ett till lager potatis över och repetera med ost och smör tills all potatis är slut.
  6. Se till att avsluta med potatis och toppa med lite smör.
  7. Klipp ut ett lock av bakplåtspapper och lägg det i formen på potatisen. Lägg en ugnsfast tallrik (som får plats i formen) på pappret och ställ något tungt ugnsfast på tallriken, exempelvis en mortel.
  8. Sätt in formen i ugnen och baka tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.
  9. Låt kakan svalna.
  10. Lyft sedan bort morteln, fatet och det översta bakplåtspappret och ställ tillbaka in i ugnen och grädda tills potatiskakan är gyllene.

Grönpepparsås

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs löken i smör på svag värme tills den blivit genomskinlig.
  3. Krossa pepparkornen och låt dem fräsa med i någon minut.
  4. Häll i conjak och låt den koka upp.
  5. Rör ner fond och grädde.
  6. Blanda majsstärkelsen med vattnet och rör ner i såsen. Låt sjuda i ca 5 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Grillade tomater och haricot verts

  1. Dela tomaterna på mitten och pressa vitlök över dem. Toppa med ströbröd och låt gå i ugnen i 20 minuter på 175 grader.
  2. Ställ in haricot verts tillsammans med tomaterna. Toppa med flingsalt.

Kött

  1. Putsa och krydda allt kött med flingsalt och svartpeppar.
  2. Låt oxfilén gå i en sous vide i 40 minuter på 56 grader. För extra smak så tillsätt några kvistar färsk timjan och smör.
  3. Stek sedan både oxfilén och ryggbiffen på hög värme i rikligt med smör samt krossade vitlöksklyftor.

Vegetariskt alternativ

  1. Blanda färsen med smulad fetaost, grovriven lök, vitlök, oregano, chiliflakes, salt och peppar.
  2. Forma färsen till åtta biffar.
  3. Stek biffarna i en het stekpanna med olja tills de har fått fin färg och är genomstekta.