Oxfilé och hasselbackspotatis

Oxfilé och hasselbackspotatis
Foto: Tv4

Oxfilé och hasselbackspotatis

Av: Pia - Orust/Tjörn

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 m

Oxfilé och hasselbackspotatis, grönpepparsås samt ugnsbakade tomater är en riktigt lyckad helgmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar
  • 100 g smör
  • 5 msk ströbröd
  • salt
  • peppar

Ugnsbakade kvisttomater

  • 500 g tomat
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • peppar

Grönpepparsås

  • 50 g smör
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl grönpepparkorn
  • 1 dl fond (kalv eller ox)
  • 1 dl cognac
  • 1 dl vatten
  • 4 dl grädde

Oxfilé (gärna mittbiten)

  • ca 2 msk olja
  • 5 msk smör
  • 4 skivor oxfilé, rumstempererade (á 150-200 gram)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Börja med att skär potatisen i tunna skåror. Men skär inte helt igenom, potatisen ska hålla ihop. Lägg potatisen i en ugnssäker form, salta och peppra.
  2. Skiva smör med hjälp av en osthyvel och lägg en skiva på varje potatis.
  3. Baka potatisen i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 225 grader. Ta ut formen och lägg på ytterligare en klick smör samt ströbröd.

Ugnsbakade kvisttomater

  1. Efter 30 minuter sänker du värmen till 200 grader samtidigt som du ställer in och bakar dina kvisttomater i ugnen.
  2. Lägg tomaterna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra. Låt gå tills potatis och tomater fått fin färg, ca 15 minuter.

Grönpepparsås

  1. Smält smör i panna.
  2. Lägg i finhackad lök och stek på medelvärme tills löken är genomskinlig.
  3. Tillsätt sedan grönpepparn och steka någon minut.
  4. Tillsätt fond och cognac, låt små puttra ca 5 minuter.
  5. Tillsätt sedan vatten och låt puttra/koka ytterligare 5 minuter.
  6. Tillsätt slutligen grädde låt småputtra till en fin ”såskonsistens”.

Oxfilé

  1. Lägg olja och smör i en stekpanna. Salta och peppra oxfiléskivorna.
  2. Låt pannan bli riktigt varm innan du lägger i det rumstemperade köttet.
  3. Stek 2–3 minuter på varje sida beroende på hur du vill ha köttet tillagat. Efter stekning så låt köttet vila.