Oxfilé och hasselbackspotatis

Foto: Tv4
Oxfilé och hasselbackspotatis
22 ingredienser
1 h 30 m
Oxfilé och hasselbackspotatis, grönpepparsås samt ugnsbakade tomater är en riktigt lyckad helgmiddag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Hasselbackspotatis
- 8 potatisar
- 100 g smör
- 5 msk ströbröd
- salt
- peppar
Ugnsbakade kvisttomater
- 500 g tomat
- 3 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- salt
- peppar
Grönpepparsås
- 50 g smör
- 1 gul lök
- 0,5 dl grönpepparkorn
- 1 dl fond (kalv eller ox)
- 1 dl cognac
- 1 dl vatten
- 4 dl grädde
Oxfilé (gärna mittbiten)
- ca 2 msk olja
- 5 msk smör
- 4 skivor oxfilé, rumstempererade (á 150-200 gram)
- salt
- peppar
Gör så här
Hasselbackspotatis
- Börja med att skär potatisen i tunna skåror. Men skär inte helt igenom, potatisen ska hålla ihop. Lägg potatisen i en ugnssäker form, salta och peppra.
- Skiva smör med hjälp av en osthyvel och lägg en skiva på varje potatis.
- Baka potatisen i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 225 grader. Ta ut formen och lägg på ytterligare en klick smör samt ströbröd.
Ugnsbakade kvisttomater
- Efter 30 minuter sänker du värmen till 200 grader samtidigt som du ställer in och bakar dina kvisttomater i ugnen.
- Lägg tomaterna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra. Låt gå tills potatis och tomater fått fin färg, ca 15 minuter.
Grönpepparsås
- Smält smör i panna.
- Lägg i finhackad lök och stek på medelvärme tills löken är genomskinlig.
- Tillsätt sedan grönpepparn och steka någon minut.
- Tillsätt fond och cognac, låt små puttra ca 5 minuter.
- Tillsätt sedan vatten och låt puttra/koka ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt slutligen grädde låt småputtra till en fin ”såskonsistens”.
Oxfilé
- Lägg olja och smör i en stekpanna. Salta och peppra oxfiléskivorna.
- Låt pannan bli riktigt varm innan du lägger i det rumstemperade köttet.
- Stek 2–3 minuter på varje sida beroende på hur du vill ha köttet tillagat. Efter stekning så låt köttet vila.