Oxfilé med tryffel, potatisfondant och sauce bordelaise

NYHET
Oxfilé med tryffel, potatisfondant och sauce bordelaise
Foto: TV4
Karin Jamil
Karin Jamil

Oxfilé med tryffel, potatisfondant och sauce bordelaise

Av: Karin Jamil

Från: Sveriges mästerkock

33 ingredienser

1 h

Elegant rätt med oxfilé som tournedous toppad med färskriven tryffel och ackompanjerad av fondant på potatis, vitlöksfräst svartkål och rödvinssås.

Ingredienser

portioner

Sauce bordelaise

  • 2 dl schalottenlök, skivad
  • 0,5 dl rödbeta, skivad
  • 5 dl rött vin
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 6 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 1 tsk färsk timjan, repad
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 25 g smör
  • 3 msk märgben
  • ev 1-2 tsk majsstärkelse
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Potatisfondant

  • 1 msk olivolja
  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 klyfta vitlök
  • smör
  • 5 g färsk rosmarin
  • 5 g färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 2,5 dl kycklingbuljong

Oxfile

  • 600 g oxfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist färsk timjan
  • tryffel
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Svartkål

  • 4 stjälkar svartkål
  • 0,5 klyfta vitlök
  • smör

Gör så här

Sauce bordelaise

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta benmärgen så den smälter och hinner få en rostad smak, ca 15 min.
  2. Bryn lök och rödbeta ordentligt i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vin, timjankvist och lagerblad och koka upp.
  3. Låt vinet koka tills endast 1 dl kvarstår. Tillsätt fond.
  4. Koka upp och sila av. Reducera tills 4 dl kvarstår, ca 5 minuter på hög värme.
  5. Tillsätt 1 tsk timjan och vinäger. Koka upp. Tillsätt rostade benmärgen.
  6. Blanka av såsen med smör och red ev med majsstärkelse.
  7. Smaka av med salt och peppar före servering.

Potatisfondant

  1. Forma potatisarna till en cylindrisk form. Med en stor potatis - skala, kapa av en liten bit på varje kortsida och dela sedan en gång på mitten, ca 6 cm i diameter och 7 cm hög. Dela denna sedan på hälften så du har cylindrar om 3,5 cm. Forma sedan med kniv, potatisskalare eller rund kakform i metall.
  2. Fräs potatisen i oljan 7-10 minuter på varje sida på medeltemperatur till gyllenbrun färg. Använd en ugnssäker stekpanna (non-stick hjälper).
  3. Under tiden som potatisen fräser, sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  4. Tillsätt vitlök, smör, rosmarin, timjan och lagerblad i pannan. Låt smöret smälta och fräsa lite (bryn lätt om du vill det).
  5. Koka upp buljongen i separat kastrull.
  6. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Tillsätt buljongen.
  7. In med potatisen i ugnen, ca 30 minuter tills potatisen har den konsistens du vill ha (testa med sticka).
  8. När potatisen är färdig ska det inte vara någon buljong kvar i pannan, bara smör. Smöret kommer att vara något tjockare på grund av stärkelsen från potatisen. Glasera potatisen med denna smöriga sås.

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Ta fram oxfilén ur kylen i god tid så köttet hinner bli rumstempererat. Om du köpt en hel bit, skär i tjocka skivor, ca 3 cm. Torka av oxfilén med hushållspapper så ytan är torr.
  3. Häll olja i en kall panna, helst gjutjärn och hetta upp ordentligt. Lägg i köttet så att du inte täcker med än 2/3 av stekpannans yta, annars kyls pannan ner av köttet. Salta och bryn köttet på alla sidor. Tillsätt sedan en generös klick smör, en krossad vitlöksklyfta och timjan.
  4. Ös köttet med smöret i pannan medan du steker. Hett tips! Flytta köttbiten till andra sidan i stekpannan när du vänder, för där är det ju varmare om den sidan varit tom innan. När köttet fått en fin yta lägger du över det i en ugnssäker form. Låt smör, vitlök och örter följa med i iformen. Använd en köttermometer för att få köttet som du vill ha det.
  5. In med köttbiten i ugnen tills den nått 48 grader (temperaturen stiger sedan när köttet får vila). Låt oxfilén vila innan du serverar så att köttsaften hinner fördela sig i köttbiten och inte rinner ut när du sätter kniven i den.
  6. När köttbiten är på tallriken, hyvla över önskad mängd tryffel.

Svartkål

  1. Ta bort stammen från svartkålen. Strimla svartkålsbladen. Pressa vitlöksklytan.
  2. Stek svartkål och vitlök snabbt, ca 2 minuter på medelhög värme i smör.

Servering

  1. Placera svartkålen i en hög på tallriken. Placera köttet ovanpå. Hyvla över tryffel. Lägg en potatisfondant bredvid.