Oxfilé med smashed potatis

Foto: Tv4
Oxfilé med smashed potatis
12 ingredienser
1 h 30 m
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Oxfilé
- 800 g oxfilé
- salt
- peppar
Smashed potatis
- 8 potatisar
- olivolja
- flingsalt
Sås
- 4 dl grädde (valfri sort)
- oxfond (touch of taste)
- tryffelolja
Servering
- smör
- 8 gröna sparrisar
- 400 g körsbärstomater
Gör så här
Oxfilé
- Sätt ugnen på 175 grader. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det runt om i smör tills köttet fått fin yta. Lägg över i en form och stek färdigt i ugnen till önskad innertemperatur (rare 48-50°C, medium: 56-58°C, well done: 68-70°C), lägg sedan i aluminiumfolie och låt köttet vila till servering.
Smashed potatis
- Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av och låt ånga av väl.
- Sätt ugnen på 250 grader
- Lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Krossa/mosa potatisen. Ringla lite olja över varje mosad potatis och strö på flingsalt. Sätt in i övre delen av ugnen och tillaga tills de fått fin färg.
Sås
- Häll grädden i en kastrull. Tillsätt oxfond tills du är nöjd med smaken. Droppa sedan i tryffelolja efter smak. Värm på medelvärme tills såsen är varm.
Servering
- Smörstek sparris och tomat snabbt innan servering.
- Skär köttet i portionsbitar. Lägg upp kött med potatis och sås. Garnera med sparris och tomat.