Oxfilé med polentapinnar

Oxfilé med polentapinnar
Foto: Tv4

Oxfilé med polentapinnar

0

7 steg att laga

24 ingredienser

1 h

Oxfilé med polentapinnar och en ”rödvinshistoria” kommer bli en lyxig huvudrätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Polenta

  • 250 g polenta
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 msk parmesanost, färskriven
  • färsk timjan

Rödvinshistoria

  • 0,5 lök
  • 3-4 cm rotselleri
  • ca 0,33 cl rött vin
  • 1-2 msk kalvfond
  • 2-3 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 dl vatten
  • crema di balsamico (en skvätt)
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan
  • 1-2 dl grädde
  • maizenaredning

Kött

  • 600 g biff, i 4 bitar
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Polenta
    Koka polentan enligt anvisning. Det tar ca 15 minuter. Rör sedan ner parmesan och smaka av.
  2. Häll upp polentan i en form och låt svalna i kylen i minst 2 timmar.
  3. Skär sedan den kalla polentan i stavar och lägg på bakplåtspapper. Ringla över olivolja, krydda av och stoppa in i ugn på 210 grader (varmluft). Baka tills de är gyllene och spröda.
  4. Strö sedan över parmesan och timjan.
  5. Rödvinshistoria
    Låt allt förutom grädden och maizena koka ihop i ca 30 minuter. Häll sedan i grädden och sjud.
  6. Red av och smaka av såsen innan servering.
  7. Kött
    Stek köttet på hög värme. Salta och peppra.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julklappstips

11 klassiska julklappar för alla smaker

Tips!

Läs mer