Oxfilé med polentapinnar

Oxfilé med polentapinnar
Foto: Tv4

Oxfilé med polentapinnar

1

24 ingredienser

1 h

Oxfilé med polentapinnar och en ”rödvinshistoria” kommer bli en lyxig huvudrätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Polenta

  • 250 g polenta
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 msk parmesanost, färskriven
  • färsk timjan

Rödvinshistoria

  • 0,5 lök
  • 3-4 cm rotselleri
  • ca 0,33 cl rött vin
  • 1-2 msk kalvfond
  • 2-3 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 dl vatten
  • crema di balsamico (en skvätt)
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan
  • 1-2 dl grädde
  • maizenaredning

Kött

  • 600 g biff, i 4 bitar
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Polenta
    Koka polentan enligt anvisning. Det tar ca 15 minuter. Rör sedan ner parmesan och smaka av.
  2. Häll upp polentan i en form och låt svalna i kylen i minst 2 timmar.
  3. Skär sedan den kalla polentan i stavar och lägg på bakplåtspapper. Ringla över olivolja, krydda av och stoppa in i ugn på 210 grader (varmluft). Baka tills de är gyllene och spröda.
  4. Strö sedan över parmesan och timjan.
  5. Rödvinshistoria
    Låt allt förutom grädden och maizena koka ihop i ca 30 minuter. Häll sedan i grädden och sjud.
  6. Red av och smaka av såsen innan servering.
  7. Kött
    Stek köttet på hög värme. Salta och peppra.