Oxfilé med palsternacksstomp

Oxfilé med palsternackstomp
Foto: Tv4

Oxfilé med palsternacksstomp

Av: Joakim - Örnsköldsvik

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h 10 m

Oxfilé med palsternacksstomp och kantarell- och skägglavsås är en rätt som sätter guldkant på helgen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 600 g oxfilé
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Sås med skägglav och kantareller

  • 100 g skägglav
  • 100 g smör
  • 1 krm salt
  • 3 dl grädde
  • 3 dl trattkantareller
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 msk smör
  • 1 msk soja
  • 1 krm svartpeppar

Mandel- och palsternacksstomp

  • 600 g palsternacka
  • 10 potatisar
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör

Morötter

  • 10 morötter
  • 2 msk smör
  • strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 95 grader varmluft.

Oxfilé

  1. Bryn oxfilén i en stekpanna med smör tills den fått en fin stekyta, tillsätt salt och peppar.
  2. Lägg köttet på ett galler och tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, det tar ca 1 timme.

Sås med skägglav och kantareller

  1. Koka skägglav 2 minuter i osaltat vatten, torka sedan av den med papper.
  2. Stek den sedan i en stekpanna med smör och salt. Lägg på papper och klipp i bitar.
  3. Koka skägglaven några minuter och låt torka på papper.
  4. Koka ihop såsen genom att använd spadet från oxfilén och tillsätt grädde, trattkantareller, kycklingbuljongtärning, 5–10 bitar skägglav, smör och soja.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Mandel- och palsternacksstomp

  1. Koka palsternackor och potatisar tills de är mjuka.
  2. Tillsätt mjölk, salt och smör. Stampa ihop.

Morötter

  1. Skala och slejsa morötter, koka dem mjuka.
  2. Stek dem sedan i smör och lite socker. Lägg dem på papper.