Oxfilé med cointreausås och duchessepotatis

Oxfilé med cointreausås och duchessepotatis
Foto: TV4

Oxfilé med cointreausås och duchessepotatis

Av: Cornelia - Lund

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1,5 h

Helstekt oxfilé serveras med en smakrik apelsin- och cointreausås samt duchessepotatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé

Apelsin- och cointreausås

  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 msk smör, till stekning
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 msk soja
  • 4 msk cointreau
  • 1 msk kalvfond
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk apelsin, saft från

Garnering

  • 1 apelsin, i tunna skivor
  • 1 knippe persilja

Duchessepotatis

  • 1 kg potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • muskot, riven
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 ägg

Gör så här

Oxfilé

  1. Putsa oxfilén, salta och peppra den och stek den snabbt på hög värme i stekpannan så den får en fin yta. Lägg den sedan i en ugnsfast form och ställ den i ugnen på 175 grader tills den uppnår en temperatur på 55 grader. Ta då ut den ur ugnen, linda in i aluminiumfolie och låt den vila. Skär upp den precis innan servering.

Sås

  1. Fräs löken i smöret tills den mjuknat och rör därefter ner crème fraichen. Tillsätt övriga ingredienser, rör om och låt koka upp.

Duchessepotatis

  1. Skala och koka potatisen. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ihop potatis, smör, mjölk, äggulor, muskotnöt, salt och peppar med en elvisp.
  3. Spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vispat ägg. Gratinera 5-10 minuter i övre delen av ugnen tills moset fått fin färg.