Äppelknyten med filodeg

Äppelknyten
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Äppelknyten med filodeg

Av: Övrigt

7 ingredienser

15 min

En enkel och utsökt efterätt som serveras med glass eller vaniljsås. Filodeg köps i ark och behöver varken knådas eller kavlas.

Ingredienser

portioner
  • 2 gröna äpplen
  • 0,5 dl gula russin
  • 2 msk smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk farinsocker
  • 4 ark filodeg
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Finhacka dem och fräs tillsammans med russinen i smör i en kastrull.
  3. Tillsätt farinsockret och kanelen och låt svalna.
  4. Vispa upp ägget lätt.
  5. Lägg äppelfräset i filodegen och rulla varje ark som en smällkaramell. Limma ihop med uppvispat ägg.
  6. Grädda i 180 grader på bakplåtspapper till knytena är gyllenbruna, cirka 8 minuter.
  7. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.