Ostgratinerad blomkål

69 röster
4
Ostgratinerad blomkål
Foto: TV4

Smakar gott som ensam grön rätt eller som tillbehör till skinka eller stekt bacon. Vill du ha en lättare gratängsås, byt ut halva mängden mjölk mot buljong.

Visa mer
4

Du behöver

  • 1 stort blomkålshuvud

Sås:

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk
  • salt och peppar
  • en doft muskot
  • 2 dl riven ost
  • hackad persilja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250°. Dela kålen i buketter och koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt buketterna rinna av och lägg dem därefter på ett ugnsfat.
  2. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med mjölk eller buljong. Krydda och koka 5 minuter.
  3. Ta såsen av värmen. Rör ner osten och slå den över blomkålen. Gratinera tills osten har smält, ca 10-15 minuter. Strö på persilja.
26 januari 2009

laddar fler recept

Laddar fler recept