Österrikisk gulasch

POPULÄRT
Österrikisk gulasch
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Österrikisk gulasch

29

20 ingredienser

45 min

Snabblagad variant på gulasch med köttfärs. Värmande och riktigt god rätt som passar utmärkt att göra en stor sats av och frysa in. 

Ingredienser

portioner4
  • 400 g nötfärs
  • 3 bananschalottenlökar
  • 2 röda paprikor
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 klyftor vitlök, finrivna
  • 1-1,5 tsk hel kummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 burk finkrossade tomater (à 400 g)
  • 7 dl vatten
  • 3 msk oxfond, koncentrerad
  • 1 msk kalvfond, koncentrerad
  • 3 potatisar, stora
  • 3 msk tomatpuré
  • ev chiliflakes, om mer hetta önskas
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • 2 dl crème fraîche
  • färsk timjan
  • surdegsbröd

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i tärningar. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  2. Fräs lök, riven vitlök och chili i olja i en gryta på medelhög värme tills löken blir glansig och mjuk.
  3. Tillsätt paprikan och låt fräsa 2 minuter. Rör ner tomatpurén och låt även den få fräsa någon minut. Ta från värmen.
  4. Bryn färsen i olja i en separat stekpanna. Tillsätt den brynta färsen i grytan med grönsakerna.
  5. Tillsätt kummin, paprikapulver, krossade tomater, vatten och koncentrerad fond i grytan. Låt koka ihop ca 10 minuter.
  6. Skala potatisen och skär den i ca 0,5 cm stora tärningar.
  7. Tillsätt potatisen i grytan och rör om. Låt småkoka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera gulaschen med en klick crème fraiche och färsk timjan på toppen, samt ett gott surdegsbröd till.