Ostbågar

Ostbågar
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Ostbågar

11 ingredienser

Gustav älskar ostbågar och kan inte vara utan dem, här testar han på att göra egna från grunden. Receptet är taget ur boken ”Från grunden med systrarna Eisenman” och ges ut av Bonnier Fakta

Nyhet! Cheez doodles® Deluxe Pecorino
Sponsrat
OLW Cheez doodles Deluxe Pecorino

Nyhet! Cheez doodles® Deluxe Pecorino

Lyxiga små ostbågar med stora smaker som sätter extra guldkant på vilken bjudning eller mysfest som helst!

Läs mer

Ingredienser

  • 30 g lagrad ost
  • 1 dl tapiokastärkelse
  • 2 msk majsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • olja, till fritering

Ostpulver

  • ca 60 g vällagrad ost, riven
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk strösocker
  • 1 tsk vatten
  • 40-60 g tapiokastärkelse

Gör så här

  1. Blanda osten med 1 msk vatten i en kastrull och värm under omrörning tills det har smält.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt osten och ½ dl kokande vatten och mixa till en deg som går ihop.
  3. Klipp till en bit bakplåtspapper som passar i en ångkorg. Pressa ur degen ca ½ cm tjock på bakplåtspappret. Ånga under lock tills degen är gummiaktig, 45-60 minuter.
  4. Sätt ugnen på lägsta temperatur, 50 grader.
  5. Låt degen svalna lite på bakplåtspappret. Skär den sedan i 0,5 cm breda och 3 cm långa strimlor.
  6. Lägg ut degbitarna på en plåt täckt med bakplåtspapper och torka i ugnen med luckan på glänt i 6-8 timmar (eller i torkapparat) tills pinnarna är helt torra och i princip stenhårda.
  7. Gör i ordning ostpulvret. Värm ugnen till 50 grader.
  8. Blanda osten med vattnet i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills osten har smält. Mixa den smälta osten i matberedare med hälften av tapiokastärkelsen. Tillsätt mer tapioka tills blandningen är torr och smulig.
  9. Strö ut ostsmulorna i ett jämt lager på en plåt med bakplåtspapper och torka dem i ugnen i ca 45 minuter eller tills de är helt torra. Låt svalna.
  10. Mixa smulorna med salt och socker i matberedare eller mal dem i kryddkvarn till ett fint pulver, Om blandningen inte är torr nog kan man tillsätta ytterligare lite tapiokastärkelse. I kylen håller pulvret i ca två veckor, i frysen cirka 1 månad.
  11. Värm olja till ca 190 grader i en kastrull. Fritera några pinnar åt gången tills de har puffat upp och blivit krispiga, i ca 30 sekunder. Låt svalna.
  12. Lägg ostbågarna i en påse tillsammans med ostpulvret och skaka om tills alla är täckta med pulver. Prova andra smaksättningar om du vill.
  13. Ostbågarna smakar bäst nygjorda. Torkade håller de i 3 månader i lufttät burk.