Östafrikansk oxsvansgryta med chapati och ris

Östafrikansk oxsvansgryta med chapati och ris
Foto: TV4

Östafrikansk oxsvansgryta med chapati och ris

Av: Melvin - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2 h 30 min

En spännande gryta med många goda smaker, perfekt när det är många gäster runt bordet!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chapati:

  • 2 tsk olivolja (el. rapsolja)
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl
  • 2-3 dl vatten (ljummet)
  • matolja (till stekning)

Oxsvansgryta:

  • 2 kg oxsvans
  • 1 rödlök
  • 4-6 klyftor vitlök
  • 1 aubergine
  • 4 morötter
  • 1-2 chilifrukter (valfritt)
  • 1 burk krossade tomater, á 400g
  • 3 tsk brunt farinsocker
  • 2 tsk färsk timjan
  • 3 tsk rosmarin
  • 2 msk oxfond
  • 1-2 lagerblad
  • 3-4 dl vatten

Ris:

  • 3 dl långkornigt ris
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Chapati:
  2. Blanda degen till en smidig deg, dela sedan upp degen i 10 bitar och kavla sedan upp dem till tunna runda bröd, stek dem sedan i en varm panna ca 1-2 minuter på varje sida, tillsätt olja efter varje stekning.
  3. Oxsvansgryta:
  4. Salta och peppra oxsvansen och bryn dem i grytan, ta sedan bort oxsvansen och tillsätt sedan grönsakerna och kryddorna och låt dem stekas i ungefär 6-8 minuter. Lägg sedan i krossade tomater, oxfonden och vattnet, lägg sedan ner oxsvansen och låt det koka i ca 2 h i låg värme.
  5. Koka riset och servera.